floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ruscus aculeatus
 
Polonezköy / İstanbul - Nisan 2016 © Serdar Ölez
Ruscus aculeatusRuscus aculeatusRuscus aculeatusRuscus aculeatusRuscus aculeatusRuscus aculeatusphotos
Gözlem bildir
Tavşan Kirazı
Asparagaceae / Ruscus / Ruscus aculeatus
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Tavşanmemesi (Ruscus aculeatus) Kuşkonmazgiller (Asparagaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Tavşanmemesi olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde küçük yapraklı tavşan memesi, yabani kuşkonmaz veya tavşan memesi olarak bilinir. Bilimsel olarak Ruscus aculeatus L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


30-60 cm boyunda sık dallı herdem yeşil bodur bir çalıdır. Yeşil renkli sürgünler yuvarlaktır. Gövde dikine çatallı yükselir. Dalları yaprağa benzer yan sürgünlerle (Phyllokladin) bezenmiştir. Phyllokladin (yapraksı gövde) sapsız, yumurta biçiminde, 2-3 cm boyunda, deri gibi sert, ucu sivri ve batıcıdır. Dip tarafında uzun bir mızrağı andıran küçük bir yaprağı vardır. Çiçekleri diğer bitkilerden farklı olarak yaprak ortasından çıkan küçük bir sap üzerinde ve yeşilimsi beyaz renktedir. Kısa saplı çiçekler çok kere ikişer ikişer bulunur. Meyveleri yaprakların tam ortasındadır, ucu dikenli olan diğer yapraklardan korunur. Meyveleri koyu kırmızı renkli 1cm çapında küre şeklindedir ve sonbaharda olgunlaşır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Ruscus aculeatusBahçeli / Ayancık / Sinop
Ekim 2023 ©Serdar Ölez
Ruscus aculeatusAbalı / Sinop
Ekim 2023 ©Serdar Ölez
Ruscus aculeatusKemer / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Ruscus aculeatusDöşemealtı / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Ruscus aculeatusKalamaki / Kuşadası / Aydın
Mart 2023 ©Serdar Ölez
Ruscus aculeatusİğneada / Demirköy / Kırklareli
Temmuz 2018 ©Mustafa Gökmen
Ruscus aculeatusErfelek / Sinop
Ekim 2020 ©Mustafa Gökmen
Ruscus aculeatusPolonezköy / İstanbul
Nisan 2016 ©Serdar Ölez
Ruscus aculeatusUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Ruscus aculeatusKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Ruscus aculeatusKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Ruscus türleri: R.aculeatus, R.colchicus, R.hypoglossum, R.hypophyllum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)