Warning: strpos(): Empty needle in /home/floranat/domains/floranatolica.com/private_html/eukaria/support/eukaria_Functions_GetQueries.php on line 120 Warning: strpos(): Empty needle in /home/floranat/domains/floranatolica.com/private_html/eukaria/support/eukaria_Functions_GetQueries.php on line 120
floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cuprocyparis leylandii
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Leylandi
Cupressaceae / Cuprocyparis / Cuprocyparis leylandii
map
Leylandi (Cuprocyparis leylandii) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Cuprocyparis leylandii (A.B.Jacks. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. A.B.Jacks. kısaltması bilim insanı Albert Bruce Jackson (1876-1947) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Yapraklar herdem yeşil, 4 köşeli ve koyu yeşil renktedir; koparıldığında hoş bir koku yayar. Sürgünler ince ve narindir.
Çiçekler kokulu, erkek çiçekler 3 mm boyunda, kırmızımsı kahverengidir; dişi çiçekler erkek çiçeklerden daha büyük, sarı renktedir.
Kozalaklar 2 cm. çapında 8 pullu ve kahverengidir; her pulun altında 5 adet tohum bulunur.
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Cuprocyparis türleri:




Kaynaklar
  1. Cupressocyparis leylandii, Ağaçlar.org, Erişim yılı 2017 (http://www.agaclar.org/n_agac.asp?id=898)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)