floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cedrus atlantica
 
Botanik Parkı / Ankara - Nisan 2016 © Serdar Ölez
Cedrus atlanticaCedrus atlanticaCedrus atlanticaCedrus atlantica
Gözlem bildir
Atlas Sediri
Pinaceae / Cedrus / Cedrus atlantica
map
Atlas Sediri (Cedrus atlantica) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Türkçe literatürde genellikle Atlas Sediri olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde atlantik sediri olarak bilinir. Bilimsel olarak Cedrus atlantica (Endl.) Manetti ex. Carrière şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Endl. kısaltması bilim insanı Stephan Friedrich Ladislaus Endlicher (1804-1849) için kullanılmıştır. Manetti kısaltması bilim insanı Xaverio Manetti (1723-1785) için kullanılmıştır. Carrière kısaltması bilim insanı Élie Abel Carrière (1818-1896) için kullanılmıştır.

Morfoloji


50 m`ye kadar boylanabilen, 10 m`ye kadar tepe çapı oluşturabilen herdem yeşil, gençken piramidal ileri yaşlarda geniş ve yassı tepeli bir ağaç türüdür. Gövde kabuğu koyu gri renkli, gençlik evresinde pürüzsüz, ileri yaşlarda pürüzlü ve çatlaklıdır. Dolgun ve silindirik gövde ile hemen hemen 90 derecelik açı yaparak çıkan dallar gençlikte yukarı doğru yönelmiş ise de yaşlılarda tam yatay olarak uzanmıştır. Yapraklar 19-28`li gruplar halinde iğne şeklinde, sert, batıcı ve sivri uçlu 1.5-3.5 cm boylarındadır. Enine kesitleri genellikle 3 köşelidir. Tozlaşma sonbaharda gerçekleşir. Dişi kozalak fıçı veya yumurta şeklinde, boz kahverengi olup olgunlaştığı zaman dağılır. Kozalak pulları yelpaze şeklinde ve odunsudur.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Cedrus atlanticaBoğazkale / Çorum
Mart 2021 ©Serdar Ölez
Cedrus atlanticaBotanik Parkı / Ankara
Nisan 2016 ©Serdar Ölez
Cedrus atlanticaAnkara
Mayıs 2017 ©Fuat Turan
Cedrus atlanticaBotanik Parkı / Rize
2017 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Cedrus türleri: C.libani
Gözlem bildirilen diğer Cedrus türleri: C.deodara




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)