floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Acer campestre
 
Kurtuluş Parkı / Ankara - Mayıs 2016 © Serdar Ölez
Acer campestreAcer campestreAcer campestreAcer campestreAcer campestreAcer campestrephotos
Gözlem bildir
Ova Akçaağacı
Sapindaceae / Acer / Acer campestre
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Ovaakçaağacı (Acer campestre) Akçaağaçgiller (Sapindaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Ovaakçaağacı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde sepetlik akçaağacı olarak bilinir. Bilimsel olarak Acer campestre L. şeklinde tanımlanır.

Acer etimolojisi

Acer cins adı Latincede `sert` anlamına gelen ācris kelimesinden türetilmiştir; odununun sertliğine işaret eder.

campestre etimolojisi

Campestre Latincede `çayır, otlak, mera´ anlamındadır; türün yetişme ortamına işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. campestre kısaltması bilim insanı Fabián Campestre-Mezquida (2013) için kullanılmıştır. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


15 m kadar boylanabilen, 6 m kadar tepe çapı oluşturabilen, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Gövde kabuğu kalın, koyu gri, düzensiz çatlaklıdır. Yapraklar basit, 3 veya 5 loplu, 5-8 cm boyunda, uzun saplı, dip tarafı yürek şeklindedir. Üst yüzü mat koyu yeşil, alt yüzü soluk yeşil renktedir. Yaprak sapı koparıldığında beyaz süt çıkar. Mayıs ayında açan çiçekler açık yeşil renkte dik duran kurullar oluşturur. Kurulların üst çiçekleri erkek, alt çiçekleri dişidir. Dişiler, erkek çiçeklerden daha sonra gelişirler. Meyve samara şeklinde, iki nuks yapıda, kanatlar birbirlerine 180 derece açıdadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Acer campestreYenice / Karabük
Haziran 2022 ©Murat Sayın
Acer campestreKavaklıdere / Çankaya / Ankara
Eylül 2021 ©Serdar Ölez
Acer campestreGebeşoğlu / Mengen / Bolu
Ağustos 2021 ©Serdar Ölez
Acer campestreAkören / Mengen / Bolu
Ağustos 2021 ©Serdar Ölez
Acer campestreKaraşar / Beypazarı / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Acer campestreKurtuluş Parkı / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Acer campestreMilli Egemenlik Parkı / Ankara
Haziran 2015 ©Ahmet Demirtaş
Acer campestreSarılar / Kahramankazan / Ankara
Temmuz 2014 ©Ahmet Demirtaş
Acer campestreKuzuören / Yunak / Konya
Ağustos 2011 ©Ahmet Demirtaş

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan A. campestre taksonları: Acer campestre subsp. campestre, Acer campestre subsp. leiocarpum
Türkiye´de doğal yayılan Acer türleri: A.assyriacum, A.campestre, A.cappadocicum, A.heldreichii, A.hyrcanum, A.monspessulanum, A.negundo, A.obtusifolium, A.orthocampestre, A.platanoides, A.pseudoplatanus, A.sempervirens, A.tataricum
Gözlem bildirilen diğer Acer türleri: A.palmatum, A.saccharinum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)