floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Prunus armeniaca
 
Eymir Gölü / Ankara - Haziran 2014 © Serdar Ölez
Prunus armeniacaPrunus armeniacaPrunus armeniacaPrunus armeniacaPrunus armeniacaPrunus armeniacaphotos
Gözlem bildir
Kayısı Ağacı
Rosaceae / Prunus / Prunus armeniaca
map
Kayısı Ağacı (Prunus armeniaca) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir kültür bitkisidir; tarım, süs bitkisi yetiştiriciliği veya çevre düzenlemesi gibi nedenlerle insan eliyle yetiştirilmektedir.

Bilimsel olarak Prunus armeniaca L. şeklinde tanımlanır.

Prunus etimolojisi

Prunus {Latince}: erik ağacı.

armeniaca etimolojisi

Armeniaca Latincede Ermeni, Ermenistan`dan gelen anlamlarına gelir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


12 m kadar boylanabilen, çoğunlukla meyvesi için yetiştirilen, odunsu bir türdür. Gövde yoğun ve dağınık dallı; kızıl kahverengi kabuklu; taç yayvan yuvarlak; gövde çapı 40 cm`ye kadardır. Yapraklar yumurtamsı, 5–9 x 4–8 cm, taban yuvarlağımsı, uç kısım ince, kenarlar ince testere dişlidir. Çiçeklenme erken baharda, yapraklanmadan önce; çiçekler erdişi, 2–4.5 cm çapta, tekil veya çiftli kurullarda; taç yapraklar 5, beyaz-pembemsi renklidir. Meyvelenme Mayıs-Haziran aylarında; meyve tek çekirdekli ve etli, 1.5–2.5 cm çapta (bazı kültivarları daha büyük), sarı-portakal rengi, sıklıkla güneşe bakan kısımları kırmızımsı, yüzey tüysüz, kadifemsi tüylü veya havlı; etli kısım genellikle sert ve çok sulu değil, tatlı veya mayhoş; tohum sert kabukludur.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Prunus armeniacaİnönü Üniversitesi / Battalgazi / Malatya
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Prunus armeniacaAziziye / Çankaya / Ankara
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Prunus armeniacaEymir Gölü / Ankara
Haziran 2014 ©Serdar Ölez
Prunus armeniacaSeğmenler Parkı / Ankara
Mart 2015 ©Ahmet Demirtaş
Prunus armeniacaHasanoğlan / Ankara
Haziran 2010 ©Ahmet Demirtaş
Prunus armeniacaKuğulu Park / Ankara
Şubat 2014 ©Ahmet Demirtaş
Prunus armeniacaİkizce / Ankara
Haziran 2014 ©Ahmet Demirtaş
Prunus armeniacaNallıhan / Ankara
Haziran 2010 ©Ahmet Demirtaş
Prunus armeniacaPülümür, Balpayam köyü, 1700-1900 m / Tunceli
Haziran 2022 ©Mehmet Yavuz PAKSOY
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Prunus türleri: P.amygdalus, P.arabica, P.cocomilia, P.divaricata, P.spinosa
Gözlem bildirilen diğer Prunus türleri: P.cerasifera, P.serrulata




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)