floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Calocedrus decurrens
 
Ankara - Mayıs 2016 © Serdar Ölez
Calocedrus decurrensCalocedrus decurrensCalocedrus decurrens
Gözlem bildir
Kalifornia Su Sediri
Cupressaceae / Calocedrus / Calocedrus decurrens
map
Kalifornia Su Sediri (Calocedrus decurrens) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. 50-2900 m yükseklikler arasında; kuzey Amerikanın batısında doğal yayılış gösterir.

Bilimsel olarak Calocedrus decurrens (Torr.) Florin şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Torr. kısaltması bilim insanı John Torrey (1796-1873) için kullanılmıştır. Florin kısaltması bilim insanı Carl Rudolf Florin (1894-1965) için kullanılmıştır.

Morfoloji


65 m`ye kadar boylanabilen, 175 cm çap oluşturabilen, herdem yeşil, hızlı büyüyen bir kozalaklı ağaçtır. Genellikle genç tepe tacı pramidal sonraları sütun şeklindedir. Kabuk genç ağaçlarda bakır kırmızı renkte, düzgün ve pürüzsüz; yaşlı ağaçlarda kırmızı-kahverengidir. Sürgünler basık, her iki yüzü koyu yeşil ve çift çatallanma gösterir. Pul yapraklar 2-15 mm uzunluğunda, uzun yumurta biçiminde, parlak yeşil renkte, sivri, batıcı uçlu, karşılıklı çiftler halinde dizili yüzdeki çift yassı, yanal çift katlıdır; ovuşturulduğunda ayakkabı boyası benzeri bir koku verir. Olgun kozalaklar dar yumurta biçiminde, 20-35 x 10 mm boyutlarda, aşağı doğru sarkık; 4(-6) karşılıklı çiftler halinde dizili karpelli; başlangıçta soluk yeşil-sarı renkte, 8 ayda olgunlaşan kozalaklar kırmızı- kahverengidir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Calocedrus decurrensMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Şubat 2021 ©Serdar Ölez
Calocedrus decurrensMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Ocak 2021 ©Serdar Ölez
Calocedrus decurrensAnkara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Calocedrus türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)