floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Genista aucheri
 
Nallıhan / Ankara - Mayıs 2016 © Serdar Ölez
Genista aucheriGenista aucheriGenista aucheriGenista aucheri
Gözlem bildir
Bayır borcağı
Fabaceae / Genista / Genista aucheri
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Bayırborcağı (Genista aucheri) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Adana alt bölgelerinde yayılış göstermektedir. 500-2000m yüksekliklerde, taşlık yamaçlar, bozkırlar, nadas tarlalarında görülür.


Bilimsel olarak Genista aucheri Boiss. şeklinde tanımlanır.

aucheri etimolojisi

Aucheri adı Pierre Martin Rémi Aucher-Eloy (1793-1838)´a ithafen adlandırılmıştır. Aucher bir Fransız eczacı ve botanikçidir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


70 cm kadar boylanabilen, dik, dikensiz çalı formlu, çok yıllık bir türdür. Yapraklar 3`lü birleşik, neredeyse sapsız, ardışık veya karşılıklı dizili; yaprakçıklar 10-20x1,5-3mm boyutlarda, ipeksi tüylüdür. Çiçeklenme Haziran-Temmuz ayları arasında; çiçekler çoğunlukla karşılıklı dizili; çiçek kurulu azlı-çoklu salkımlar halinde; altlardaki brakteler yapraksı, üstlerdekiler küçük boyutlu; çiçek sapı 1 mm veya daha az; brakteol küçük; çanak 3.5-5 mm, yoğun ipeksi-kılsı tüylüdür. Baklamsı meyve 7-10 mm uzunlukta, yumurta biçimli-ucu aniden sivrilen, basık-tüylü ve tek tohumludur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Genista aucheriHacıtuğrul / Polatlı / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Genista aucheriGökçeağaç / Çorum
Haziran 2020 ©Mustafa Gökmen
Genista aucheriNallıhan / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Genista aucheriIrmaklı / Darende / Malatya
Nisan 2017 ©Şükrü Karakuş vd.
Genista aucheriAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Genista türleri: G.acanthoclada, G.albida, G.anatolica, G.aucheri, G.burdurensis, G.carinalis, G.involucrata, G.januensis, G.libanotica, G.melia, G.sandrasica, G.sessilifolia, G.tinctoria, G.vuralii




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)