floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ficus carica
 
Karaburun / İzmir - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Ficus caricaFicus caricaFicus caricaFicus caricaFicus caricaFicus caricaphotos
Gözlem bildir
İncir Ağacı
Moraceae / Ficus / Ficus carica
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Incir (Ficus carica) Dutgiller (Moraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Yukarı Fırat, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 10-1700 m yükseklikler arasında; açık alanlar ve karışık ormanlar, nehir yataklı vadilerin taşlık yamaçlarında ve çatlaklı kayalıklarda gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Ficus carica L. şeklinde tanımlanır.

Ficus etimolojisi

Ficus Latincede 'incir' veya 'incir ağacı' anlamına gelir. Eski Yunancada σῦκον kelmesinden türetilmiştir; σῦκον ise Afro-asyatik kökene sahip olduğu varsayılan Fenike dilinde 'yarı olgun incir' anlamına  gelmektedir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


10 m kadar (nadiren daha fazla) boylanabilen, çalı veya ağaç formlu bir türdür. Genç sürgünler yeşil, sonraları kahverengi, sıklıkla kısa havlı; yaşlı dallar gri, pürüzsüz, kalın ve sert, az çatallıdır. Yapraklar geniş, 5-20 (-35) cm uzun ve geniş, bazen daha genişliği uzunluğundan fazla, 3-5 ( -7 ) derin loblu, veya tam kenarlı, genellikle kalpsi, az pürüzlü, sıklıkla altta havlı, nadiren hemen hemen tüysüz; kenar dalgalı, tırtırlı veya dişli; yaprak sapı 2-8 (-10) cm ve kalındır. Çiçeklenme/Meyvelenme Mart-Eylül ayları arasında; yalancı meyve tek, 2-3 cm ( kültür formlarında 8 cm´ye kadar), armutsu veya basık küremsi, kısa saplı veya sapsız; yeşilimsi, sarımsı veya menekşe rengi, tüysüz veya kısa havlıdır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Ficus caricaGelincik /  Sinop
Ekim 2023 ©Serdar Ölez
Ficus caricaKorulu / Gerger / Adıyaman
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Ficus caricaKalekaya / Onikişubat / Kahramanmaraş
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Ficus caricaDulkadiroğlu / Kahramanmaraş
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Ficus caricaAşağıkayalıdere / Ereğli / Zonguldak
Eylül 2020 ©Serdar Ölez
Ficus caricaUlupınar / Kemer / Antalya
Ağustos 2020 ©Serdar Ölez
Ficus caricaÇıralı / Kemer / Antalya
Ağustos 2020 ©Serdar Ölez
Ficus caricaİzmir
Temmuz 2020 ©Serdar Ölez
Ficus caricaKaraburun / İzmir
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Ficus caricaAdile Naşit Parkı / Ankara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Ficus caricaKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan F. carica taksonları: Ficus carica subsp. carica, Ficus carica subsp. rupestris
Türkiye´de doğal yayılan Ficus türleri: F.carica, F.elastica
Gözlem bildirilen diğer Ficus türleri: F.benjamina, F.microcarpa, F.montana, F.pumila, F.rubiginosa




Kaynaklar
  1. Davis, 1982, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:7 Page:641
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)