floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Crataegus crus-galli
 
Kurtuluş Parkı / Ankara - Mayıs 2016 © Ahmet Demirtaş
Crataegus crus-galliCrataegus crus-galliCrataegus crus-galliCrataegus crus-galliCrataegus crus-galli
Gözlem bildir
Melez Geyik Dikeni
Rosaceae / Crataegus / Crataegus crus-galli
map
Melez Geyik Dikeni (Crataegus crus-galli) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Crataegus crus-galli Mill. şeklinde tanımlanır.

Crataegus etimolojisi

Crataegus cins adı Yunancada `güç` anlamına gelen kratos kelimesi ile `keskin` anlamına gelen akis kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir; bazi türlerinin keskin batıcı dikenlerini işaret ettiği sanılmaktadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Mill. kısaltması bilim insanı Philip Miller (1691-1771) için kullanılmıştır; Miller İskoç kökenli İngiliz botanikçidir; hayatı boyunca Chelsea Physic Garden´da bahçevan olarak çalışmıştır; 1731 yılında The Gardener´s Dictionary adlı eserini yayınlamıştır.

Morfoloji


10m kadar boy, 8m kadar tepe çapı oluşturabilen, gençken yuvarlak formlu, yaşlılıkta yaygın ve düz tepeli, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Doğal türlerinin gövde ve dalları birkaç cm uzunlukta dikenlerle kaplıdır. Yapraklar 5-6cm uzunlukta, üst yüzü parlak koyu yeşil renkte, sonbaharda kırmızı renkte, eliptik-yumurtamsı şekilde ve dişli kenarlıdır. Çiçeklenme Mayıs ayı içerisinde 10 gün kadar sürer. Çiçekler 3-5cm çapta, beyaz ve genellikle beğenilmeyen bir kokudadır. Yaklaşık 10mm çapındaki basık küremsi meyveler çeşitli renklerde olmakla birlikte genellikle kırmızının tonlarındadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Crataegus crus-galliHüseyin Onat Sokak / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Crataegus crus-galliKurtuluş Parkı / Ankara
Mayıs 2016 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Crataegus türleri: C.ambigua, C.azarolus, C.caucasica, C.christensenii, C.heterophylloides, C.longipes, C.meyeri, C.microphylla, C.monogyna, C.orientalis, C.pentagyna, C.peshmenii, C.pseudoheterophylla, C.rhipidophylla, C.tanacetifolia, C.turcicus, C.yaltirikii
Gözlem bildirilen diğer Crataegus türleri: C.oxyacantha




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)