floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Aethionema armenum
 
Nallıhan / Ankara - Mayıs 2016 © Serdar Ölez
Aethionema armenumAethionema armenumAethionema armenum
Gözlem bildir
Taşçantası
Brassicaceae / Aethionema / Aethionema armenum
mapmapmapmapmapmapmapmap
Taşçantası (Aethionema armenum) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Türkiye`de daha çok orta ve doğu kesiminde görülen tür Kafkasya’ya kadar yayılmaktadır.

Bilimsel olarak Aethionema armenum Boiss. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


30 cm kadar boylanabilen, kökten ışınsal dallanan, çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar 15mm uzunlukta dikdörtgenimsidir. Çiçeklenme Nisan-Haziran ayları arasındadır. Çiçekler beyaz veya pembe petaller tabanda belirgin 3 damarlı çizgiye sahiptir. Meyveler 5mm çapta, yumurtamsı, bazen ince kanatlıdır. Bozkırlarda ve kayalık sahalarda görülür.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Aethionema armenumNallıhan / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Aethionema armenumNallıhan / Ankara
Mayıs 2016 ©Fuat Turan
Aethionema armenumGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Aethionema armenumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Aethionema armenumPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Aethionema türleri: A.acarii, A.alanyae, A.annuum, A.apetalum, A.arabicum, A.armenum, A.bingoelicum, A.caespitosum, A.capitatum, A.carneum, A.cordatum, A.coridifolium, A.demirizii, A.diastrophis, A.dincii, A.dumanii, A.dumelicum, A.ertughrulii, A.erzincanum, A.eunomioides, A.fimbriatum, A.froedinii, A.fruticulosum, A.glaucinum, A.grandiflorum, A.heterocarpum, A.heterophyllum, A.huber-morathii, A.karamanicum, A.lepidioides, A.lycium, A.marashicum, A.membranaceum, A.munzurense, A.oppositifolium, A.ozbekii, A.papillosum, A.saxatile, A.schistosum, A.speciosum, A.spicatum, A.stylosum, A.subulatum, A.syriacum, A.thesiifolium, A.turanicum, A.turcica, A.virgatum, A.yildirimlii




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)