floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Lepidium draba
 
Kıbrıs / Mamak / Ankara - Mayıs 2016 © Serdar Ölez
Lepidium drabaLepidium drabaLepidium drabaLepidium drabaLepidium drabaLepidium drabaphotos
Gözlem bildir
Yabani Tere
Brassicaceae / Lepidium / Lepidium draba
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Diğnik (Lepidium draba) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Diğnik olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kır teresi veya diğnik olarak bilinir. Bilimsel olarak Lepidium draba L. şeklinde tanımlanır.

Lepidium etimolojisi

Lepidium cins adı tohum Yunancada `küçük kabuk/pul´ anlamına gelen lepidion kelimesinden türetilmiştir; tohum kabuklarının düzleşmiş şekline atıfta bulunur. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


15-90 cm boylanabilen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar tabanda ters mızraksı-ters yumurtamsı, 4-10 cm uzunlukta, kısa saplıdır; gövdede dikdörtgensi, sivri uçlu, düzensiz derin dişli, gövdeyi sarar şekilde sapsız, grimsi yeşil renklidir. Çiçeklenme Nisan - Mayıs aylarındadır. Çiçek kurulu çok dallı, şemsiyemsi; taç yapraklar 3-5 mm uzunlukta, ters yumurtamsı - ıspatulamsı formda ve çanak yaprakların 2 katı büyüklüktedir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Lepidium drabaÇobanyıldızı / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Lepidium drabaKıbrıs / Mamak / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Lepidium drabaÇankırı
Haziran 2017 ©Serdar Ölez
Lepidium drabaGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Lepidium drabaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Lepidium drabaKurucaşile / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Lepidium drabaPülümür / Tunceli
Aralık 2017 ©Ebru Yüce Babacan vd.
Benzer taxonlar
Lepidium draba eşisimleri/sinonimleri: Cardaria draba
Türkiye´de doğal yayılan L. draba taksonları: Lepidium draba subsp. chalepense
Türkiye´de doğal yayılan Lepidium türleri: L.campestre, L.cartilagineum, L.chalepense, L.coronopus, L.draba, L.graminifolium, L.latifolium, L.meyeri, L.perfoliatum, L.pinnatifidum, L.ruderale, L.sativum, L.spinosum, L.vesicarium, L.virginicum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)