floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Chrysopogon gryllus subsp. gryllus
 
Nallıhan / Ankara - Mayıs 2016 © Serdar Ölez
Chrysopogon gryllus subsp. gryllus
Gözlem bildir
Buzağıotu
Poaceae / Chrysopogon / Chrysopogon gryllus subsp. gryllus
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Buzağıotu (Chrysopogon gryllus subsp. gryllus) Buğdaygiller (Poaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Batı ve Orta Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Fırat, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Chrysopogon gryllus subsp. gryllus (L.) Trin. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir.

subsp. etimolojisi

Subsp. İngilizcede `alttür` anlamına gelen subspecies kelimesinin kısaltmasıdır. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Trin. kısaltması bilim insanı Carl Bernhard von Trinius (1778-1844) için kullanılmıştır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Chrysopogon gryllus subsp. gryllusNallıhan / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Chrysopogon gryllus subsp. gryllusKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Chrysopogon gryllus subsp. gryllusAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan C. gryllus taksonları: Chrysopogon gryllus subsp. gryllus
Türkiye´de doğal yayılan Chrysopogon türleri: C.gryllus, C.zizanioides




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)