floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cynoglossum montanum
 
Dörtdivan / Bolu - Haziran 2016 © Mustafa Gökmen
Cynoglossum montanumCynoglossum montanumCynoglossum montanumCynoglossum montanumCynoglossum montanumCynoglossum montanumphotos
Gözlem bildir
Köpekdili Otu
Boraginaceae / Cynoglossum / Cynoglossum montanum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Dağköpekdili (Cynoglossum montanum) Hodangiller (Boraginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 360-2200 m yükseklikler arasında; meşe ve ardıç çalılıkları, bozkırlar, taşlık yamaçlar, çayırlıklar ve toprak yığınlarında gelişim gösterirler.

Türkçe literatürde genellikle Dağköpekdili olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde gözpıtırağı, kedi tırnağı, pisik tetiği veya pisik cırnağı olarak bilinir. Bilimsel olarak Cynoglossum montanum L. şeklinde tanımlanır.

Cynoglossum etimolojisi

Cynoglossum cins adı Yunancada `dil` anlamına gelen kynoglōsson kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


30-50 cm boylanabilen, dik gövdeli, tüylü, iki yıllık otsu bir bitkidir. Gövde yumuşak yaygın veya basık tüylüdür. Yapraklar genellikle tüylü, bazen tüysüz, dikdörtgenimsi, şeritsi veya mızraksı, alttakiler 20 cm saplı, üst sapsız, genellikle dik ve gövdeye basıktır. Çiçeklenme Nisan-Ağustos ayları arasında; çiçek durumu talkım; çiçekler az sayıda; brakte yok, meyvede seyrek; çanak 3.5-4.9 mm; taç koyu bordo veya derin pembe, çok nadiren mavimsi, 4.8-6.5 mm, silindirik veya huni şeklindedir. Meyve sert kabuklu, 4-6 mm çaptadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Cynoglossum montanumSarıgül / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Cynoglossum montanumDörtdivan / Bolu
Haziran 2016 ©Mustafa Gökmen
Cynoglossum montanumDörtdivan / Bolu
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Cynoglossum montanumGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Cynoglossum montanumKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Cynoglossum montanumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Cynoglossum montanumArıt / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Cynoglossum montanumKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Cynoglossum türleri: C.columnae, C.creticum, C.germanicum, C.holosericeum, C.montanum, C.officinale, C.vanense




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)