floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Wisteria sp.
 
Çankaya / Ankara - Mayıs 2019 © Serdar Ölez
Wisteria sp.Wisteria sp.Wisteria sp.Wisteria sp.Wisteria sp.Wisteria sp.photos
Gözlem bildir
Mor Salkım
Fabaceae / Wisteria / Wisteria sp.
map


Wisteria sp. Türkçede Mor Salkım olarak adlandırılır.

Wisteria etimolojisi

Wisteria cins adı Caspar Wister (1761–1818)`e ithafen adlandırılmıştır. Wister Amerikalı bir anatomi bilimcidir.

sp. etimolojisi

sp. İngilizcede 'tür, türü' anlamına gelen specie kelimesinin kısaltmasıdır.

Morfoloji


25 m kadar boylanabilen yaprak döken, hızlı büyüyen, tırmanıcı, bir cinstir; 12 türü vardır; W.sinensis türü kokulu; W.floribunda türü kokusuz ama bol çiçeklidir. Yapraklar tek tüysü birleşik; stipül mevcut; yaprakçıklar karşılıklı, tam kenarlıdır ve yaprakçıklarda kulakçık mevcuttur. Çiçeklenme Nisan-Mayıs ayları arasında; çiçek durumu salkım, terminal, uzamış, sarkık; boğumlar yaprak eksenine yayılı, 1 çiçekli; çiçekler 1.5-2.5 cm; bayrakçık daire şeklinde, geniş, geriye bükülmüş, tüysüz veya tabanda dış kısmı az tüylü ve 2 dip nasırlı; kanatçıklar alt dudaktan ayrık; ercikler 10, serbest ercik 1, belirgin, kaynaşmış erciklere ortaya yakın noktada kaynaşık; ovaryum ana bir sap üzerinde, tüylüdür ve 5-16 tohum taslaklıdır. Meyvelenme Mayıs-Ağustos ayları arasında; meyve baklamsı, şeritsi veya ters mızraksı, köselemsi, tohumlar üzerinde dışbükey; tohumlar 1-3 (veya daha fazla), böbreksi veya merceksidir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Wisteria sp.Cunda Adası / Ayvalık / Balıkesir
Nisan 2021 ©Nilgün Sönmez
Wisteria sp.Mavişehir / Karşıyaka / İzmir
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Wisteria sp.Çankaya / Ankara
Mayıs 2019 ©Serdar Ölez
Wisteria sp.Ayrancı / Ankara
Nisan 2013 ©Ahmet Demirtaş
Wisteria sp.OGM Parkı / Ankara
Mayıs 2011 ©Ahmet Demirtaş




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)