floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Arctium minus
 
Kıbrıs / Mamak / Ankara - Haziran 2016 © Serdar Ölez
Arctium minusArctium minusArctium minusArctium minusArctium minusArctium minusphotos
Gözlem bildir
Löşgek
Asteraceae / Arctium / Arctium minus
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Löşlek (Arctium minus) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 120-1700m yüksekliklerde, yol kenarlarında, çalılıklarda ve seyrek ormanlarda görülür.

Türkçe literatürde genellikle Löşlek olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde dul avrat otu veya kabalak olarak bilinir. Bilimsel olarak Arctium minus (Hill) Bernh. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Hill kısaltması bilim insanı John Hill (1716-1775) için kullanılmıştır. Bernh. kısaltması bilim insanı Johann Jakob Bernhardi (1774-1850) için kullanılmıştır.

Morfoloji


30-100 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Gövde dik ve dallara ayrılmıştır. Yapraklar 6-29 x 6-26 cm boyutlarda; üst kısımlarda geniş yumurtamsı; alt kısımdakiler kalp şekilli; çiçek yakınındaki yaprakları daha küçük; yaprak altları tüylü, damarlı ve beyaz renkte; yaprak sapı oyukludur. Çiceklenme genellikle Temmuz-Ağustos ayları arasında; çiçek durumu yalancı şemsiye veya talkım üzeri tepecik; çiçekler morumsu ya da kırmızı; involukrum 22-35 mm, tüysüz veya seyrek örümcek ağsı; involukrumu oluşturan pulsu yapraklar sivri, çengelsi, sarımsı-yeşil, dipte ~1 mm genişliktedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Arctium minusGünpınar / Darende / Malatya
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Arctium minusAltınhüseyin / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Arctium minusKıbrıs / Mamak / Ankara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Arctium minusMaçahel / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Arctium minusOgulbey / Gölbaşı / Ankara
Eylül 2018 ©Serdar Ölez
Arctium minusOğulbey / Gölbaşı / Ankara
Eylül 2018 ©Serdar Ölez
Arctium minusGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Arctium minusKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Arctium minusAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Arctium minusKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Arctium minusKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Arctium minus eşisimleri/sinonimleri: Arctium minus subsp. pubens
Türkiye´de doğal yayılan Arctium türleri: A.minus, A.platylepis, A.tomentosum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)