floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Convolvulus arvensis
 
Nallıhan / Ankara - Mayıs 2016 © Serdar Ölez
Convolvulus arvensisConvolvulus arvensisConvolvulus arvensisConvolvulus arvensisConvolvulus arvensisConvolvulus arvensisphotos
Gözlem bildir
Tarla sarmaşığı
Convolvulaceae / Convolvulus / Convolvulus arvensis
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Tarlasarmaşığı (Convolvulus arvensis) Tarlasarmaşığıgiller (Convolvulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Besin maddesince zengin, nemsiz, sıcak, gevşek, derin topraklarda; ekin tarlalarında, bağda, yol kenarlarında rastlanır.

Türkçe literatürde genellikle Tarlasarmaşığı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kahkaha çiçeği veya çit sarmaşığı olarak bilinir. Bilimsel olarak Convolvulus arvensis L. şeklinde tanımlanır.

Convolvulus etimolojisi

Convolvulus cins adı Latincede `sicim yapmak` anlamına gelen convolvere kelimesinden türetilmiştir; muhtemelen cinsin bazı türlerinin diğer bitki ve nesnelere dolanarak büyümesini işaret etmektedir.

arvensis etimolojisi

Arvensis Latincede tarla, tarladan gelen anlamlarına gelir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


20-100 cm boylanabilen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Sap tüysüz, yatık, sarılıcı ve altı köşelidir. Çok derin kök ve toprak altı gövdesi oluşturabilir. Yapraklar farklı şekillerde, parçalı, dar veya geniş ve ucu ok şeklindedir, 15-20 mm saplıdır. Çiçeklenme Nisan - Eylül aylarında gerçekleşir; çiçekler yaprak koltuklarında 2-2.5 cm çapta ve huni şeklindedir; beyaz, açık pembe, nadiren mavi renkte, kenarları bazen kırmızı bantlıdır. Meyveler açık kahverengi renkte; 3 mm çapında ve küremsi formdadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Convolvulus arvensisPülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Convolvulus arvensisKocatepe / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Salih Usta
Convolvulus arvensisGündoğdu / Marmara / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Convolvulus arvensisGüneykestane / İnegöl / Bursa
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Convolvulus arvensisHacıtuğrul / Polatlı / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Convolvulus arvensisNallıhan / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Convolvulus arvensisGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Convolvulus arvensisKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Convolvulus arvensisAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Convolvulus arvensisUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Convolvulus arvensisKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Convolvulus arvensisKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Convolvulus türleri: C.althaeoides, C.arvensis, C.assyricus, C.aucheri, C.betonicifolius, C.calvertii, C.cantabrica, C.carduchorum, C.cassius, C.cataonicus, C.chondrilloides, C.coelesyriacus, C.compactus, C.dorycnium, C.elegantissimus, C.galaticus, C.germaniciae, C.holosericeus, C.lanatus, C.libanoticus, C.lineatus, C.longipedicellatus, C.oleifolius, C.pentapetaloides, C.persicus, C.phrygius, C.pilosellifolius, C.pseudoscammonia, C.reticulatus, C.scammonia, C.siculus, C.stachydifolius, C.tricolor, C.×




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Çeviri: Ölez S., 2020)
  2. Akyurt, C. & Sümbül, H. (2014). Taxonomic revision of the genus Convolvulus L. (Convolvulaceae) in Turkey
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)