floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Acantholimon acerosum
 
Yayladere / Bingöl - Temmuz 2016 © Serdar Ölez
Acantholimon acerosumAcantholimon acerosumAcantholimon acerosumAcantholimon acerosumAcantholimon acerosumAcantholimon acerosumphotos
Gözlem bildir
Pişik Keveni
Plumbaginaceae / Acantholimon / Acantholimon acerosum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Pişikkeveni (Acantholimon acerosum) Kardikenigiller (Plumbaginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Sakarya, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 800-2000 m yüksekliklerde karaçam orman açıklıklarında, kalker kayalar ve sığ topraklar üzerinde yayılış gösterirler.

Bilimsel olarak Acantholimon acerosum (Willd.) Boiss. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Willd. kısaltması bilim insanı Carl Ludwig Willdenow (1765-1812) için kullanılmıştır. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


20-30 cm boylanabilen, sık dallı ve yapraklı, toprak üzerinde yuvarlağımsı yastık gibi bir form oluşturan, çok yıllık küçük bir çalı türüdür. Yapraklar şeritsi üç köşeli, 15-60 x 0.8-2.2 mm, uçları sivri, sert, batıcı; kenarlar az pürüzlüdür. Çiçeklenme Haziran-Ağustos aylarında; çiçek kurulu başak, genellikle seyrek iki sıralı; başakçık 5-15 adet; brakteler tüysüz; dış brakte üçgen biçimli-mızraksı, 5-10 mm, dar şeffaf kenarlı; dış brakteler dikdörtgenimsi-mızraksı, küt, keskin veya ince uçlu, damarlar dışında şeffaf veya kenarlar şeffaf; çanak tüpü damarları cılız tüylü, genellikle 5 loblu, uçları beyaz veya ten renginde; taç yapraklar pembe renktedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Acantholimon acerosumDarende / Malatya
Mart 2024 ©Mustafa Gökmen
Acantholimon acerosumGüdül / Ankara
Haziran 2023 ©Mustafa Gökmen
Acantholimon acerosumÇakıloba / Beypazarı / Ankara
Mart 2021 ©Serdar Ölez
Acantholimon acerosumYayladere / Bingöl
Temmuz 2016 ©Serdar Ölez
Acantholimon acerosumSarıçalı Dağı / Nallıhan / Ankara
Ekim 2018 ©Serdar Ölez
Acantholimon acerosumKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan A. acerosum taksonları: Acantholimon acerosum subsp. acerosum, Acantholimon acerosum subsp. acerosum var. acerosum, Acantholimon acerosum subsp. brachystachyum, Acantholimon acerosum subsp. longibracteolorum, Acantholimon acerosum var. parvifolium
Türkiye´de doğal yayılan Acantholimon türleri: A.acerosum, A.anatolicum, A.araxanum, A.armenum, A.artosense, A.avanosicum, A.bashkaleicum, A.birandii, A.bracteatum, A.caesareum, A.calvertii, A.capitatum, A.caryophyllaceum, A.confertiflorum, A.damassanum, A.davisii, A.dianthifolium, A.doganii, A.ekimii, A.evrenii, A.fominii, A.glumaceum, A.goeksunicum, A.halophilum, A.hohenackerii, A.hoshapicum, A.huetii, A.hypochaerum, A.iconicum, A.karamanicum, A.koeycegizicum, A.kotschyi, A.latifolium, A.laxiflorum, A.lepturoides, A.libanoticum, A.lycaonicum, A.multiflorum, A.petraeum, A.petuniiflorum, A.puberulum, A.quinquelobum, A.reflexifolium, A.saxifragiforme, A.senganense, A.spirizianum, A.strigillosum, A.tragacanthinum, A.turcicum, A.ulicinum, A.venustum, A.wiedemannii, A.yildizelicum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)