floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cupressus sempervirens var pyramidalis
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Mezarlık Servisi
Cupressaceae / Cupressus / Cupressus sempervirens var pyramidalis
map
Mezarlık Servisi (Cupressus sempervirens var pyramidalis) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir.

Türkçe literatürde genellikle Mezarlık Servisi olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde karaservi veya ehrami servi olarak bilinir.

sempervirens etimolojisi

Sempervirens Latincede `her zaman` anlamına gelen semper kelimesi ile `çiçeklenen, yeşeren` anlamına gelen virēns kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; genellikle herdem yeşil anlamındadır.

Morfoloji


20-30 m boylanabilen, 1.2 m gövde çapı oluşturabilen, gençken ağaçlar piramidal veya çatallı tepe yapısında, sonradan sütun formlu, herdem yeşil bir türdür. Gövde genelde dolgun değil, koniktir, yukarı doğru hızla incelmektedir. Gövde kabuğu sarı-kahverengi, boyuna ince şeritler halinde çatlaklıdır. Sürgünler ilk yılda yeşil renkte, ikinci yılda kahverengi-kırmızıdır. Yapraklar koyu yeşil renkte, pulsu yapıda, sürgünlere karşılıklı olarak, birbirlerini sıkı bir şekilde örtecek şekilde dizili, ortalarında uzun bir çukurluk ve yağ bezeleri yer alır. Çiçekler kış sonunda bir önceki yılda oluşan sürgünler üzerinde; erkek çiçekler sarı renkte; dişi çiçekler küçük-yuvarlak ve dikenli 0.4 cm boyundadırlar. Kozalak kısa sürgün uçlarında, sarkık, küre veya yumurta biçiminde, 2.5-3 cm çapında, 8-14 pullu, parlak kahverengi renktedir. Her pulun alt yüzünde 8-20 adet, 4 mm uzunluğunda kanatlı tohum bulunmaktadır.Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Cupressus türleri: C.sempervirens
Gözlem bildirilen diğer Cupressus türleri: C.arizonica




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)