floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cestrum elegans
 
Göçek / Muğla - Kasım 2015 © Serdar Ölez
Cestrum elegansCestrum elegansCestrum elegansCestrum elegans
Gözlem bildir
Parfüm Çalısı
Solanaceae / Cestrum / Cestrum elegans
map
Parfüm Çalısı (Cestrum elegans) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Türkçe literatürde genellikle Parfüm Çalısı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde koloya çalısı veya melisa olarak bilinir. Bilimsel olarak Cestrum elegans (Brongn. ex Neumann) Schltdl. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. ex kısaltması, bu kısaltmayı takip eden ismin bu türü kabul görür şekilde yayınladığı ancak bunu `ex´ kısaltmasından önce gelen yayıncının kabul görmeyen açıklamalarına dayandırdığını belirtir. Brongn. kısaltması bilim insanı Adolphe Théodore (de) Brongniart (1801-1876) için kullanılmıştır. Neumann kısaltması bilim insanı Joseph Henri François Neumann (1800-1858) için kullanılmıştır. Schltdl. kısaltması bilim insanı Diederich Franz Leonhard von Schlechtendal (1794-1866) için kullanılmıştır.

Morfoloji


3 m'ye kadar boylanabilen, herdem yeşil, egzotik bir çalı türüdür. Gövde odunsu, genç dallar yeşil ve havlıdır. Yapraklar genişçe mızraksı, 6–17 x 2–9 cm, havlı; yaprak sapı 10-30 mm uzunluktadır. Çiçeklenme Haziran-Kasım ayları arasında; çiçek durumu birleşik başaksı salkım, terminal, yoğun eflatun havlı; çiçekler çok sayıda, sapsız veya 0.5 mm saplı, diptekiler mızraksı ve sıklıkla eflatun renkli brakteli; çanak 6–8 mm; çanak loblar 3 mm, üçgen biçimli, sivri uçlu; taç eflatun, pembe veya kırmızı renkte; tüp 15-20 mm uzunlukta, 1-1.5 mm çapta, tabanda daha geniş; taç loblar 2.5–4 mm uzun; ercik tüp çepherine kaynamış; sapçıklar 10 mm, şişik ve tabanda seyrek havlı; ercik başı 1–1.5 mm; boyuncuk ~ 17 mm uzunluktadır. Meyve üzümsü az-çok küresel, yaklaşık 10 mm çapta ve kırmızı renktedir. Tohumla, daldırma ile veya yeşil tepe çeliğiyle çoğaltılmaktadır. Sıcaklık değişimlerinde yapraklarını döker. Bütün kısımlarının zehirli olduğu belirtilmektedir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Cestrum elegansMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Şubat 2021 ©Serdar Ölez
Cestrum elegansGöçek / Muğla
Kasım 2015 ©Serdar Ölez
Cestrum elegansDatça / Muğla
Temmuz 2015 ©Serdar Ölez
Cestrum elegansGöcek / Muğla
Kasım 2015 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Cestrum türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)