floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ziziphora capitata
 
Nallıhan / Ankara - Haziran 2016 © Serdar Ölez
Ziziphora capitataZiziphora capitataZiziphora capitataZiziphora capitata
Gözlem bildir
Anuk
Lamiaceae / Ziziphora / Ziziphora capitata
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Anuk (Ziziphora capitata) Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 2200m`ye kadar yüksekliklerde, kuru açıklıklarda, taşlık eğimlerde ve bozkırlarda sıklıkla rastlanır.

Bilimsel olarak Ziziphora capitata L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


4-15 cm arası boylanabilen, tek yıllık otsu bir türdür. Gövde diktir, tek veya çok dallı olabilir. Yaprak kenarları ince tüylerle kaplıdır. Alt yapraklar 1-2.5 cm uzunluğunda ve 5-8 mm genişliğinde, dar eliptik; gövdeden yukarı çıktıkça yapraklar sivri uçlarını koruyarak ovalleşir; en üstte çiçek (çanak) yaprakları ovattır (kenarları yuvarlatılmış eşkenar üçgen). Çiçeklenme Nisan - Ağustos ayları arasında; çiçekler gövde ucunda şemsiyemsi kümeler halinde; her bir çiçeğin çanak yaprağı 8-11 mm tüylü tüp şeklinde; taç yapraklar eflatun nadiren pembe veya beyaz renkte, 10-13 mm tüp şeklindedir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Ziziphora capitataKırklar / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Salih Usta
Ziziphora capitataNallıhan / Ankara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Ziziphora capitataKıbrıs / Mamak / Ankara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Ziziphora capitataAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Ziziphora capitataPülümür / Tunceli
Aralık 2017 ©Ebru Yüce Babacan vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Ziziphora türleri: Z.capitata, Z.clinopodioides, Z.persica, Z.taurica, Z.tenuior




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)