floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Anthyllis vulneraria
 
Ankara - Ekim 2017 © Serdar Ölez
Anthyllis vulnerariaAnthyllis vulnerariaAnthyllis vulnerariaAnthyllis vulnerariaAnthyllis vulnerariaAnthyllis vulnerariaphotos
Gözlem bildir
Çobangülü
Fabaceae / Anthyllis / Anthyllis vulneraria
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Çobangülü (Anthyllis vulneraria) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Orta Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Alt türlerine göre deniz seviyesi ile 3200m yükseklikler arasında görülürler.

Bilimsel olarak Anthyllis vulneraria L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Türkiye`de altı alt türü bulunan tek yıllık, iki yıllık veya çok yıllık otsu bir türdür. Gövde, yaprak dizilimi ve çiçek farlılıklar göstermekle birlikte tüm alt türlerde altlardaki yapraklar tek bir yaprakçıktan veya tek tüysü yapıda uç yaprakçık yanal yaprakçıklardan çok daha geniş; üst yapraklar tek tüysü, uç yaprakçık yanal yaprakçıklara eşit veya daha geniştir. Çiçeklenme alt türe göre Mayıs-Temmuz ayları arasında; çiçek kurulu çok çiçekli, her bir kurul altında 2 tane el ayası şeklinde kenarı (loblu) brakte, bu braktelerin dışta kalanı daha geniş ve daha derin loblu; çanak çiçek gelişimi şişik ve ucu büzük; taç yapraklar sarı, kırmızı, eflatun, portakal rengi, beyazımsı veya çok renklidir. Meyve baklamsı, genellikle tek nadiren iki tohumlu, iki tohumlu olduğunda meyve kabuğu tohumlar arasında basık değildir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Anthyllis vulnerariaDereboyu / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Anthyllis vulnerariaFasıl / Beypazarı / Ankara
Eylül 2020 ©Mustafa Gökmen
Anthyllis vulnerariaKaraşar / Beypazarı / Ankara
Haziran 2020 ©Mustafa Gökmen
Anthyllis vulnerariaAnkara
Ekim 2017 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan A. vulneraria taksonları: Anthyllis vulneraria subsp. boissieri, Anthyllis vulneraria subsp. hispidissima, Anthyllis vulneraria subsp. polyphylla, Anthyllis vulneraria subsp. praepropera, Anthyllis vulneraria subsp. pulchella, Anthyllis vulneraria subsp. variegata
Türkiye´de doğal yayılan Anthyllis türleri: A.hermanniae, A.vulneraria




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)