floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Gypsophila eriocalyx
 
Nallıhan / Ankara - Haziran 2018 © Serdar Ölez
Gypsophila eriocalyxGypsophila eriocalyxGypsophila eriocalyxGypsophila eriocalyx
Gözlem bildir
Bozkır Çöveni
Caryophyllaceae / Gypsophila / Gypsophila eriocalyx
mapmapmapmapmapmap
Bozkırçöveni (Gypsophila eriocalyx) Karanfilgiller (Caryophyllaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Adana alt bölgelerinde yayılış göstermektedir. 650-1550 m yükseltiler arasında, cipsli alanlar ve bozkırlarda gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Gypsophila eriocalyx Boiss. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


15-40 cm boylanabilen çok yıllık bir türdür. Gövde dik; odunsu; havlı, kabarcıklı veya tüysüzdür. Yapraklar 10-30 x 0.5-2,5 mm boyutlarda; şeritsi, etli, üçgen kesitli veya yassı; keskin uçlu; tüysüz, pürüzsüz, az pütürlü, kabarcıklı sivilceli veya ince tüylüdür. Çiçeklenme dönemi Haziran-Ağustos ayları arasında; çiçek durumu çok dallı, çok çiçekli, dikdörtgenimsi, birleşik salkım; brakte ince, mızraksı; çiçek sapı 0.5-5 mm uzunlukta; çanak 2-2.5 mm boyutlarda, yumurta biçimli, küt uçlu, dişli dar tepeli, yoğun olarak uzun, yassı, kabarcıklı sivilceli gibi tüylerle kaplı; taç yapraklar beyaz, 3-4 mm, şeritsi-dikdörtgenimsi, küt uçlu, tepesi kesik veya sığ çentiklidir. Tohumlar yassı küçük yumrular şeklindedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Gypsophila eriocalyxNallıhan / Ankara
Haziran 2018 ©Serdar Ölez
Gypsophila eriocalyxAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Gypsophila türleri: G.adenophylla, G.antari, G.arrostii, G.aucheri, G.baytopiorum, G.bicolor, G.bitlisensis, G.brachypetala, G.briquetiana, G.confertifolia, G.curvifolia, G.davisii, G.elegans, G.erikii, G.eriocalyx, G.festucifolia, G.germanicopolitana, G.glandulosa, G.glomerata, G.graminifolia, G.guvengorkii, G.hakkiarica, G.heteropoda, G.hispida, G.laricina, G.lepidioides, G.leucochleana, G.libanotica, G.linearifolia, G.munzurensis, G.muralis, G.nabelekii, G.nodiflora, G.oblanceolata, G.olympica, G.osmangaziensis, G.pallida, G.paniculata, G.parva, G.perfoliata, G.peshmenii, G.pilosa, G.pilulifera, G.pinifolia, G.polyclada, G.pulvinaris, G.ruscifolia, G.serpylloides, G.silenoides, G.simonii, G.simulatrix, G.syriaca, G.tenuifolia, G.torulensis, G.transcaucasica, G.tuberculosa, G.tubulosa, G.turcica, G.venusta, G.viscosa, G.yusufeliensis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)