floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Aubrieta canescens
 
Kıbrıs / Mamak / Ankara - Nisan 2020 © Serdar Ölez
Aubrieta canescensAubrieta canescensAubrieta canescensAubrieta canescensAubrieta canescensAubrieta canescensphotos
Gözlem bildir
Obrizya
Brassicaceae / Aubrieta / Aubrieta canescens
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Obrizya (Aubrieta canescens) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı ve Orta Karadeniz, İç Batı Anadolu, Konya, Yukarı Fırat, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1000-2500 m yükseklikler arasında; küçük, gevşek taşlar ve kayalarla kaplı dağ etekleri, kayalıklar ve döküntülerde gelişir.

Türkçe literatürde genellikle Obrizya olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde gürleyik olarak bilinir. Bilimsel olarak Aubrieta canescens (Boiss.) Bornm. şeklinde tanımlanır.

Aubrieta etimolojisi

Aubrieta cins adı Fransız Kraliyet Bahçesi'nde Kraliyet Botanik Ressamı görevini üstlenen 17.yüzyıl Fransız sanatçı Claude Aubriet'e (1665-1742 civarı) ithafen adlandırılmıştır.

canescens etimolojisi

Canescent Latincede ΄gri veya beyaza dönüşmek΄ anlamına gelen canescere kelimesinin sıfat-fiil halidir; sıklıkla türün bir bölümü veya tamamının yüzeyindeki tüylerin görünüşüne atıfta bulunur. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır. Bornm. kısaltması bilim insanı Joseph Friedrich Nicolaus Bornmüller (1862-1948) için kullanılmıştır.

Morfoloji


10-25 cm boylanabilen, çok yıllık otsu bir türdür. Gövde yere yayılı, nadiren diktir. Yapraklar çok değişken formlu; seyrek veya yoğun ince grimsi tüylü; tam kenarlı, ince dişli veya her iki yanında 1-2 derin dişli olabilir. Çanak yapraklar kese şeklinde, 5-11 mm boyutlarda; taç yapraklar 4 adet, mavi-eflatun renkte 11-19 mm çapta; çiçek sapı 10-25 cm uzunluktadır. Meyve 10-13 x 1.5-3 mm boyutlarda, genellikle düz, yuvarlak veya şişik, yoğun veya seyrek tüylü, tüy örtüsü yıldızsıdır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Aubrieta canescensDudaş / Beypazarı / Ankara
Mart 2021 ©Serdar Ölez
Aubrieta canescensKıbrıs / Mamak / Ankara
Nisan 2020 ©Serdar Ölez
Aubrieta canescensKıbrıs / Mamak / Ankara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Aubrieta canescensCehennem Deresi Vadisi / Mersin
Haziran 2018 ©Serdar Ölez
Aubrieta canescensKırklar / Pülümür / Tunceli
2024 ©Kırsal Çevre
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan A. canescens taksonları: Aubrieta canescens subsp. canescens, Aubrieta canescens subsp. cilicica
Türkiye´de doğal yayılan Aubrieta türleri: A.alshehbazii, A.anamasica, A.canescens, A.deltoidea, A.ekimii, A.libanotica, A.olympica, A.parviflora, A.pinardii, A.vulcanica




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)