floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Avena ssp.
 
Kayadibi / Elmadağ / Ankara - Haziran 2016 © Serdar Ölez
Avena ssp.Avena ssp.
Gözlem bildir
Yabani yulaf türleri
Poaceae / Avena / Avena ssp.
map
0-1500 m yüksekliklerde, genellikle kireçli ve ağır topraklarda, tarla ve yol kenarlarında görülür.

Morfoloji


150 cm kadar boylanabilen, tek yıllık bir türdür. Ana sap dik, gürbüzcedir. Yapraklar şeritsi, yassı; dilcik zarsıdır. Çiçek kurulu geniş ve gevşek birleşik salkım; başak geniş, sarkık, dikdörtgenimsi veya açık ağızlı; çiçekcikler 2 veya çok sayıda, üstlerdekiler üreyinsiz; eksen cılız tüylü veya tüysüz, her bir veya sadece en alttaki başakçıkğın ekleminden çatallanan, veya hiç çatallanmayan (kültüre alınmış türler); tane zarfı (kavuz) mızraksı-eliptik, genellikle başak boyuna eşit, nadiren daha kısa, otsu veya zarsı, 7–11 damarlı, kavisli, pürüzsüz, sivri uçlu; başakçık bürgüsü mızraksı-dikdörtgenimsi, genellikle köselemsi, nadiren kağıtsı, kavisli, 5–9 damarlı, tüysüz veya kıllı, ortadan itibaren kılçık uzantılı, uç kısım kağıtsı, 2 dişli; başakçık bürgüsü (iç) genellikle dıştakinden daha kısa, omurga kirpikli; ovaryum yoğun tüylüdür. Tane uzun şeritsi tohum göbeği taşır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Avena ssp.Kayadibi / Elmadağ / Ankara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Avena ssp.Karaburun / İzmir
Temmuz 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Avena türleri: A.barbata, A.byzantina, A.clauda, A.eriantha, A.fatua, A.sativa, A.sterilis, A.wiestii




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)