floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Colutea cilicica
 
Nallıhan / Ankara - Mayıs 2016 © Serdar Ölez
Colutea cilicicaColutea cilicicaColutea cilicicaColutea cilicicaColutea cilicicaColutea cilicicaphotos
Gözlem bildir
Patlangaç Çalısı
Fabaceae / Colutea / Colutea cilicica
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Patlangaç (Colutea cilicica) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 100-2000 m arası yüksekliklerde, çam ve meşe ormanlarının açıklarında, yamaçlarda, makiliklerde görülür.

Bilimsel olarak Colutea cilicica Boiss. & Balansa şeklinde tanımlanır. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır. Balansa kısaltması bilim insanı Benedict Balansa (1825-1891) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Genellikle 2-3 m nadiren 5 m kadar boylanabilen, kışın yaprağını döken çalı formlu bir türdür. Yaşlı sürgünler gri-kahverengidir. Yapraklar 3-5 çiftten oluşan tüysü bileşik yapıda; yaprakçık 10-30 mm boyda, eliptik ya da ters yumurta şekildedir. Çiçeklenme Nisan - Eylül ayları arasında gerçekleşir; çiçekler sarı renkte; kanatlar omurgadan daha uzun ve geriye kıvrık, ovaryum çıplaktır. Meyveler baklamsı görünümde, şişkin ve zarımsı ince kabuğa sahiptir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Colutea cilicicaHasköy / Yayladere / Bingöl
Haziran 2015 ©Serdar Ölez
Colutea cilicicaTurnadere / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Colutea cilicicaKutuderesi / Gökçek / Tunceli
Temmuz 2015 ©Mustafa Gökmen
Colutea cilicicaGökçeağaç / Çorum
Haziran 2020 ©Mustafa Gökmen
Colutea cilicicaÇiçektepe / Ankara
Mayıs 2020 ©Serdar Ölez
Colutea cilicicaKaraşar / Beypazarı / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Colutea cilicicaNallıhan / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Colutea cilicicaYenice / Karabük
Haziran 2018 ©Serdar Ölez
Colutea cilicicaNallıhan / Ankara
Mayıs 2016 ©Fuat Turan
Colutea cilicicaKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Colutea cilicicaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Colutea cilicicaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Colutea cilicicaPülümür / Tunceli
Aralık 2017 ©Ebru Yüce Babacan vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Colutea türleri: C.armena, C.cilicica, C.halepica, C.melanocalyx




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)