floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Campanula aucheri
 
Gorgit Yaylası / Artvin - Temmuz 2016 © Boray Dişbudak
Campanula aucheriCampanula aucheriCampanula aucheriCampanula aucheri
Gözlem bildir
Yayla Çan Çiçeği
Campanulaceae / Campanula / Campanula aucheri
mapmapmapmap
Yaylaçanı (Campanula aucheri) Çançiçeğigiller (Campanulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1890-4200 m yükseklikler arasında; döküntüler, çayırlıklar ve alpin yamaçlarda gelişim gösterirler.

Türkçe literatürde genellikle Yaylaçanı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde anzer çıngırağı veya yayla çanı olarak bilinir. Bilimsel olarak Campanula aucheri A.DC. şeklinde tanımlanır.

Campanula etimolojisi

Campanula Latincede küçük çan anlamında kullanılır.

aucheri etimolojisi

Aucheri adı Pierre Martin Rémi Aucher-Eloy (1793-1838)´a ithafen adlandırılmıştır. Aucher bir Fransız eczacı ve botanikçidir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. A.DC. kısaltması bilim insanı Alphonse Louis Pierre Pyramus de Candolle (1806-1893) için kullanılmıştır.

Morfoloji


5-10 cm boylanabilen, çok yıllık, köksaplı otsu bir türdür. Gövdeler birbirine dolaşık, ± havlı, çatallı; çiçekli dallar yukarı doğru yükselen, dik, 1 çiçekli ve seyrek yapraklıdır. Dip yapraklar rozet yapıda, sıkışık, sıklıkla şeritsi - mızraksı veya dikdörtgenimsi, yumurtamsı-ispatula biçimli, 10-30 x 2-10 mm, havlı, az-biraz dişli veya tam kenarlı, küt uçlu, sıklıkla uç kısım dişli, yaprak sapına doğru kademeli olarak daralan yapıda; sap 4 cm´dir. Gövde yaprakları daha az sayıda, sapsız ve şeritsi-mızraksı formdadır. Çiçeklenme Haziran-Ağustos aylarında; çiçekler dik, terminal; çanak loblar üçgen biçimli - mızraksı, dik, 5-10 mm, havlı; uzantılar üçgen biçimli, sivri uçlu, kısa külah şekilli ve havlı ovaryumdan daha uzunca; taç genişçe çan şeklinde, 15-25 x 20-25 mm, 1/3-1/2 kısmına kadar parçalı, dış kısmı ± havlı, mavi-menekşe rengi; boyuncuk ± gömülü; tepecik 3 adet ve kısadır. Meyve kapsül, sarkık, 3 parçalı açılan; tohumlar elipsoid, geniş, 3 x 1.5 mm, düz ve açık kahverenklidir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Campanula aucheriGorgit Yaylası / Artvin
Temmuz 2016 ©Boray Dişbudak
Campanula aucheriBorçka / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Campanula türleri: C.acutiloba, C.aghrica, C.ajugifolia, C.akgulii, C.aktascii, C.alisan-kilincii, C.alliariifolia, C.antalyensis, C.argentea, C.armena, C.aucheri, C.axillaris, C.balansae, C.bellidifolia, C.betonicifolia, C.betulifolia, C.bipinnatifida, C.bluemelii, C.bononiensis, C.bornmuelleri, C.buseri, C.cervicaria, C.choruhensis, C.collina, C.conferta, C.coriacea, C.crispa, C.cymbalaria, C.damboldtiana, C.davisii, C.delicatula, C.demirsoyi, C.dersimensis, C.drabifolia, C.ekimiana, C.erinus, C.fastigiata, C.flaccidula, C.fruticulosa, C.glomerata, C.grandis, C.hacerae, C.hagielia, C.haradjanii, C.hedgei, C.hierosolymitana, C.iconia, C.involucrata, C.isaurica, C.jacquinii, C.kirikkaleensis, C.kotschyana, C.koyuncui, C.lactiflora, C.latifolia, C.ledebouriana, C.leucosiphon, C.lingulata, C.lycica, C.lyrata, C.macrostachya, C.macrostyla, C.malatyaensis, C.mardinensis, C.massalskyi, C.medium, C.mugeana, C.munzurensis, C.myrtifolia, C.oligosperma, C.olympica, C.ovacikensis, C.pamphylica, C.patula, C.peregrina, C.persica, C.persicifolia, C.peshmenii, C.phrygia, C.phyctidocalyx, C.pinnatifida, C.podocarpa, C.pontica, C.postii, C.propinqua, C.psilostachya, C.ptarmicifolia, C.pterocaula, C.pubicalyx, C.pulvinaris, C.pyramidalis, C.quercetorum, C.radula, C.ramosissima, C.rapunculoides, C.rapunculus, C.raveyi, C.retrorsa, C.reuteriana, C.rimarum, C.rotundifolia, C.rumeliana, C.saxonorum, C.sclerotricha, C.scoparia, C.seraglio, C.sibirica, C.silifkeensis, C.simulans, C.sivasica, C.sorgerae, C.sparsa, C.spathulata, C.stellaris, C.stevenii, C.stricta, C.strigillosa, C.strigosa, C.telephioides, C.telmessi, C.teucrioides, C.tomentosa, C.trachelium, C.trachyphylla, C.tridentata, C.troegerae, C.yaltirikii, C.yildirimlii
Gözlem bildirilen diğer Campanula türleri: C.poscharskyana




Kaynaklar
  1. Davis, 1978, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:6 Page:35
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)