floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Tragopogon buphthalmoides
 
Dikmen / Beypazarı / Ankara - Mayıs 2017 © Serdar Ölez
Tragopogon buphthalmoidesTragopogon buphthalmoidesTragopogon buphthalmoidesTragopogon buphthalmoides
Gözlem bildir
Yemlik
Asteraceae / Tragopogon / Tragopogon buphthalmoides
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Tarlayemliği (Tragopogon buphthalmoides) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 980-2500 m yükseklikler arasında; moloz yığınları, işlenmiş tarlalarda doğal gelişim gösterir.


Türkçe literatürde genellikle Tarlayemliği olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde yemlik, tekesakalı veya iskorçina olarak bilinir. Bilimsel olarak Tragopogon buphthalmoides (DC.) Boiss. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. DC. kısaltması bilim insanı Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841) için kullanılmıştır; Candolle İsviçreli bir botanikçidir Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


50 cm boylanabilen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövde gençlikte keçe tüylü, sonraları tüysüzdür. Yapraklar şeritsi-mızraksı veya dikdörtgenimsi, hemen hemen ucu aniden sivrilen şekildedir. Çiçeklenme Mayıs-Ağustos ayları arasında; çiçek durumu tepecik, sap kurulun hemen altında hafifçe kalınlaşmış; involukrum (çiçeğin sapa bağlandığı boyundaki yaprak grubu) tabanda keçe tüylü; involukrumu oluşturan pulsu yapraklar sıklıkla 8 adet, mızraksı, çiçek tablası kadar veya daha uzun, çiçek dönemi 1.5 - 2 cm, meyve dönemi 2.75 - 3.5 cm taç yapraklar sarı renktedir. Meyve sert kabuklu, 17-25 (-35 ) mm`dir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Tragopogon buphthalmoidesYaşamkent / Çankaya / Ankara
Mayıs 2021 ©Figen Balamur Uğur
Tragopogon buphthalmoidesDikmen / Beypazarı / Ankara
Mayıs 2017 ©Serdar Ölez
Tragopogon buphthalmoidesSarıoba / Polatlı / Ankara
Mayıs 2017 ©Ahmet Demirtaş
Tragopogon buphthalmoidesSarıoba / Polatlı / Ankara
Mayıs 2017 ©Serdar Ölez
Tragopogon buphthalmoidesGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Tragopogon buphthalmoidesPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan T. buphthalmoides taksonları: Tragopogon buphthalmoides var. buphthalmoides, Tragopogon buphthalmoides var. latifolius
Türkiye´de doğal yayılan Tragopogon türleri: T.albinervis, T.anatolicus, T.artvinensis, T.aureus, T.balcanicus, T.buphthalmoides, T.coloratus, T.dshimilensis, T.dubius, T.fibrosus, T.graminifolius, T.latifolius, T.oligolepis, T.olympicus, T.pichleri, T.porrifolius, T.pratensis, T.pterocarpus, T.pterodes, T.pusillus, T.reticulatus, T.subacaulis, T.turcicus, T.vaginatus, T.vanensis




Kaynaklar
  1. Davis, 1975, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:5 Page:664
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)