floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Acacia dealbata
 
Botanik Parkı / Rize - Eylül 2017 © Serdar Ölez
Acacia dealbataAcacia dealbataAcacia dealbata
Gözlem bildir
Gümüşi Akasya
Fabaceae / Acacia / Acacia dealbata
mapmap
Gümüşiakasya (Acacia dealbata) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Çatalca-Kocaeli alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir. Türkiye`de doğal yayılışı yoktur; ılıman iklimli sahil kesimlerinde doğal gelişim gösterebilir.

Türkçe literatürde genellikle Gümüşiakasya olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde mimoza olarak bilinir. Bilimsel olarak Acacia dealbata Link şeklinde tanımlanır.

Acacia etimolojisi

Acacia Eski Yunanca'da (1540) `dikenli Mısır ağacı` olarak tanımlanan akakia kelimesinden türetilmiştir.

dealbata etimolojisi

Dealbata {Latince}: beyazımsı, beyazlaşmış. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Link kısaltması bilim insanı Johann Heinrich Friedrich Link (1767-1851) için kullanılmıştır.

Morfoloji


15(-30) m boylanabilen, dağınık taçlı, herdem yeşil bir odunsu türdür. Gövde sık dallı; kabuk grimsi siyah renkte ve düzgündür. Sürgün beyaz, ince sık tüylü, köşeli ve grimsi yeşil renktedir. Çift katlı bileşik yaprak 10-20 çift bileşik yaprakçıklı, karşılıklı dizili; bileşik yaprakçık 8-10 cm uzunluğunda ve 4-5 mm uzunluğunda çok sayıda çift yaprakçıklı; mavimsi açık gri renkli, tazeyken ince ve yumuşak tüylüdür. Çiçeklenme dönemi Şubat-Mart ayları arasında; çiçekler bir evcikli, yaprak koltuklarından çıkan sap boyunca dizili; çiçek kurulu 2-3 mm çaplı kürelerden oluşan demetler halinde; hoş kokuludur. Meyve baklamsı; kırmızımsı kahverengi renktedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Acacia dealbataBotanik Parkı / Rize
Eylül 2017 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Acacia türleri: A.dealbata, A.farnesiana, A.karroo, A.longifolia, A.mearnsii, A.retinodes, A.saligna




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)