floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ilex aquifolium
 
Tatlıca Şelaleleri / Sinop - Ekim 2020 © Mustafa Gökmen
Ilex aquifoliumIlex aquifoliumIlex aquifoliumIlex aquifolium
Gözlem bildir
Çoban Püskülü
Aquifoliaceae / Ilex / Ilex aquifolium
mapmapmapmap
Çobanpüskülü (Ilex aquifolium) Işılgangiller (Aquifoliaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 300-400 m yüksekliklerde; yapraklı orman alanlarında kayın, göknar ve ladin karışık orman alanlarında, eğimli yamaçlarda gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Ilex aquifolium L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Çoğunlukla çalı formda, bazende 10-15 m boylanabilen çok yıllık odunsu bir türdür. Gövde çok sert ve sarımsı-yeşilimsi-beyaz renktedir. Yaprakları deri gibi sert, almaçlı dizili, kenarları seyrek ve keskin dişlidir. Yapraklar sarımsı yeşil renkte; üst yapraklar sıklıkla tam kenarlı; alt yapraklar 5-12 mm boyutta, her iki kenarda 7-10 iğne dikenli-dişli; 5-9 x 3.5-6 cm boyutlarda yumurtamsı, genellikle alt yapraklar dalgalı kenarlı; yaprak sapı 7-15 x 2-3 mm ve sığ oyukludur. Çiçekler iki evcikli; kurullar halinde yaprak koltuklarında bulunmaktadır. Meyve çekirdekli, sulu, 5-8 mm çapta ve parlak kırmızı renktedir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Ilex aquifoliumTatlıca Şelaleleri / Sinop
Ekim 2020 ©Mustafa Gökmen
Ilex aquifoliumDikmen Vadisi / Ankara
Mayıs 2014 ©Serdar Ölez
Ilex aquifoliumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Ilex aquifoliumArıt / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Ilex türleri: I.aquifolium, I.colchica




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)