Warning: strpos(): Empty needle in /home/floranat/domains/floranatolica.com/private_html/eukaria/support/eukaria_Functions_GetQueries.php on line 120 Warning: strpos(): Empty needle in /home/floranat/domains/floranatolica.com/private_html/eukaria/support/eukaria_Functions_GetQueries.php on line 120
floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Actinidia deliciosa
 
Haçapit / Pazar / Rize - Eylül 2017 © Serdar Ölez
Actinidia deliciosaActinidia deliciosaActinidia deliciosaActinidia deliciosaActinidia deliciosa
Gözlem bildir
Kivi
Actinidiaceae / Actinidia / Actinidia deliciosa
map
Kivi (Actinidia deliciosa) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Actinidia deliciosa (A.Chev.) C.F.Liang şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. A.Chev. kısaltması bilim insanı Auguste Jean Baptiste Chevalier (1873-1956) için kullanılmıştır. C.F.Liang kısaltması bilim insanı Chou Fen(g) Liang (1921-) için kullanılmıştır.

Morfoloji


12m kadar boylanabilen, 4m kadar yayılabilen, odunsu, tırmanıcı/yayılıcı, kışın yapraklarını döken, Türkiye`de kültivarları yetiştirilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde esnek yapıda ve sarılıcıdır, büyümesi ve dik durması için başka ağaçların desteğine ihtiyaç duyar. Yapraklar yuvarlağımsı, dip kısmı kalp şeklinde geniş kıvrımlı, yaklaşık 20cm boyunda, alt kısmı ve kenarları tüylüdür. Dişi ve erkek çiçekler ayrı ağaçlarda, çiçekler yaprak koltuklarında teker teker yada salkım şeklinde ve beyaz renktedir. Meyve 6-8cm çapında, 8-12cm boyunda, silindirik formda, başlangıçta yeşil, olgunlaştığında kısa tüylü ve kahve rengidir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Actinidia deliciosaHaçapit / Pazar / Rize
Eylül 2017 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Actinidia türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)