floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ligustrum japonicum
 
Ankara - Mayıs 2017 © Fuat Turan
Ligustrum japonicumLigustrum japonicumLigustrum japonicumLigustrum japonicumLigustrum japonicumLigustrum japonicumphotos
Gözlem bildir
Japon Kurtbağrı
Oleaceae / Ligustrum / Ligustrum japonicum
mapmap
Lügüstrüm (Ligustrum japonicum) Zeytingiller (Oleaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Çatalca-Kocaeli alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Ligustrum japonicum Thunb. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Thunb. kısaltması bilim insanı Carl Peter Thunberg (1743-1828) için kullanılmıştır.

Morfoloji


3m kadar boylanabilen, herdem yeşil, çalı/ağaççık formlu bir türdür. Yapraklar 4-10cm boyunda, geniş yumurta formunda, uçları küt, birdenbire sivrilmekte veya sivridir. Yaprak kenarları ve orta damar kırmızımsı, belirgin olmayan 4-5 çift yan damarı vardır. Çiçek kurulları 6-15 cm. uzunluğunda piramit formlu birleşik salkım şeklindedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Ligustrum japonicumMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Ligustrum japonicumAnkara
Mayıs 2017 ©Fuat Turan
Ligustrum japonicumJapon Bahçesi / Kaman / Kırşehir
Ekim 2014 ©Serdar Ölez
Ligustrum japonicumÇankaya / Ankara
Haziran 2019 ©Serdar Ölez
Ligustrum japonicumAnkara
Ekim 2016 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Ligustrum türleri: L.japonicum, L.vulgare




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)