floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Gleditsia triacanthos
 
Ankara - Mayıs 2017 © Fuat Turan
Gleditsia triacanthosGleditsia triacanthosGleditsia triacanthosGleditsia triacanthosGleditsia triacanthosGleditsia triacanthosphotos
Gözlem bildir
Glediçya
Fabaceae / Gleditsia / Gleditsia triacanthos
map
Glediçya (Gleditsia triacanthos) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Gleditsia triacanthos L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


30m`ye kadar hızlıca boylanabilen, 120-150 yıl kadar yaşayabilen, kışın yapraklarını döken bir türdür. Gövde üzerinde 3-10(-20)cm boyunda demetler halinde dikenler vardır. Dikenler gençken yumuşak ve yeşil renkte, sonraları sert ve kırmızı, tam olgunlaştığında ise gri, sert ve kırılgan olurlar. Yapraklar çoğunlukla çift tüysü bileşik yapıda, yaprakçıklar 1,5-2,5cm uzunlukta, parlak yeşil renktedir. Yaşlı ağaçlarda yapraklar tüylüdür. Geç sonbaharda yaprak aksının dibinden keskin kokulu krem renkli çiçeklenirler. Tohumları erken sonbaharda oluşur. Tohum kılıfı yaklaşık 15-20cm civarındadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Gleditsia triacanthosSabuncupınar / Kütahya
Kasım 2022 ©Serdar Ölez
Gleditsia triacanthosKuşcenneti / Bandırma / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Şule Ölez
Gleditsia triacanthosKuşcenneti / Bandırma / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Gleditsia triacanthosAnkara
Mayıs 2017 ©Fuat Turan
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Gleditsia türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)