floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Euonymus europaeus
 
Kıbrıs / Mamak / Ankara - Haziran 2016 © Fuat Turan
Euonymus europaeusEuonymus europaeusEuonymus europaeusEuonymus europaeusEuonymus europaeusEuonymus europaeusphotos
Gözlem bildir
İğcik Ağacı
Celastraceae / Euonymus / Euonymus europaeus
mapmapmapmapmapmapmapmap
Iğcikağacı (Euonymus europaeus) İğağacıgiller (Celastraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Batı ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Yukarı Kızılırmak, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesinden 1600 m yüksekliklere kadar; çalılık, ormanlık ve toprak yığınlarında yetişir.

Bilimsel olarak Euonymus europaeus L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


6 m`ye kadar ulaşabilen, kışın yapraklarını döken, çalı veya ağaççık formlu odunsu bir türdür. Genç sürgünler dört köşeli ve yarıklı; terminal tomurcuk yumurta biçimli, 2-4 mm, dışta kalan tomurcuk kabuğu çifti diğerlerini sarar durumdadır. Yapraklar 8-17 cm boyutlarda, her iki yüzü sert damarlı, eliptik veya ters yumurtamsı şekilde, tüysüz, sıklıkla ucu sivri, kenarları çok inceden inceye testere dişlidir. Çiçeklenme dönemi Mart-Haziran ayları arasında; talkım genellikle birden fazla çiçekli; çiçek genellikle 4-parçalıdır. Meyve kanatsız; sapı sert ve dik; tohum portakal rengi tohum zarfı ile kaplıdır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Euonymus europaeusDoğluşah / Kütahya
Kasım 2022 ©Serdar Ölez
Euonymus europaeusAkören / Mengen / Bolu
Ağustos 2021 ©Serdar Ölez
Euonymus europaeusAltındere / Maçka / Trabzon
Aralık 2017 ©Serdar Ölez
Euonymus europaeusKıbrıs / Mamak / Ankara
Haziran 2016 ©Fuat Turan
Euonymus europaeusAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Euonymus europaeusArıt / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Euonymus europaeusKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Euonymus europaeusKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Euonymus türleri: E.alatus, E.europaeus, E.latifolius, E.nanus, E.verrucosus
Gözlem bildirilen diğer Euonymus türleri: E.japonicus




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)