floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Melilotus officinalis
 
Nallıhan / Ankara - Mayıs 2016 © Serdar Ölez
Melilotus officinalisMelilotus officinalisMelilotus officinalisMelilotus officinalis
Gözlem bildir
Kokulu Yonca
Fabaceae / Melilotus / Melilotus officinalis
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Kokuluyonca (Melilotus officinalis) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesinden 1750 m yüksekliklere kadar genellikle tahrip edilmiş topraklarda görülürler.

Türkçe literatürde genellikle Kokuluyonca olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde taş yoncası veya eşek yoncası olarak bilinir. Bilimsel olarak Melilotus officinalis (L.) Desr. şeklinde tanımlanır.

officinalis etimolojisi

Officinalis Latincede `bir manastırda sağaltıcı bitkilerin ve diğer ihtiyaç maddelerinin tutulduğu yerde olan, yere ait olan` anlamına gelir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Desr. kısaltması bilim insanı Louis Auguste Joseph Desrousseaux (1753-1838) için kullanılmıştır.

Morfoloji


40-250 cm arasında boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Yapraklar üç yaprakçıklı birleşik, yaprakçıklar eliptik, alt yaprakların sapının dibinde çift olarak bulunan minik yapraklar (kulakçık) tam kenarlıdır. Çiçeklenme dönemi Mayıs-Eylül ayları arasında; çiçek salkımı 4-10 cm uzunlukta, çiçek taşıyan yapraklardan uzunca; taç yapraklar 5.5-7 mm, sarı, kanatlar, alt dudak ve üst dudak yaklaşık olarak eşittir. Meyve baklamsı, 3-5 mm boyda ve enine çizgilidir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Melilotus officinalisNallıhan / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Melilotus officinalisYenice / Karabük
Mayıs 2018 ©Serdar Ölez
Melilotus officinalisGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Melilotus officinalisKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Melilotus officinalisAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Melilotus officinalisUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Melilotus officinalisKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Melilotus officinalisKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Melilotus officinalisPülümür / Tunceli
Aralık 2017 ©Ebru Yüce Babacan vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Melilotus türleri: M.albus, M.bicolor, M.elegans, M.indicus, M.italicus, M.officinalis, M.siculus, M.spicatus, M.sulcatus, M.tauricus, M.urbanii




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)