floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Bungea trifida
 
Lale / Karaman - Mayıs 2017 © Özgür Koçak
Bungea trifidaBungea trifidaBungea trifidaBungea trifidaBungea trifidaBungea trifidaphotos
Gözlem bildir
Üçkernekotu
Orobanchaceae / Bungea / Bungea trifida
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Üçkernekotu (Bungea trifida) Canavarotugiller (Orobanchaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 940-2500 m yüksekliklerde; kuru, taşlık, volkanik ve kireçtaşı yamaçlarda, yumuşak topraklı tepelerde, meralarda yetişir.

Bilimsel olarak Bungea trifida (Vahl) C.A.Mey. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Vahl kısaltması bilim insanı Martin (Henrichsen) Vahl (1749-1804) için kullanılmıştır. C.A.Mey. kısaltması bilim insanı Carl Anton von Meyer (1795-1855) için kullanılmıştır; Meyer bir Alman (daha sonra Rus vatandaşı olmuştur) botanikçi ve kaşiftir.

Morfoloji


6-23 cm arası boylanabilen, çayırlıklarda yetişen, çok yıllık, odunsu köksaplı, otsu bir türdür. Gövdeler çok sayıda, dik veya yukarı doğru yükselen, basit, uç kısımları yapraksı, yüzey salgı bezsiz örümcek ağsı tüy örtüsü ile kaplıdır. Yapraklar altta karşılıklı dizili; 2-4.5 cm boyutlarda, sapsız, üç parçalı şeritsi dilimler halinde; yumuşak tüylerle kaplıdır. Çiçeklenme dönemi Mayıs-Temmuz ayları arasında; çiçek durumu yoğun başak formunda; çiçekler yaprak ile dal arasında tekil durumda; brakte 2li ve çanak kadar uzun; çiçek sapı 1-3 mm; çanak kısa tüp şeklinde; damarlar arasında zarsı yapıda, ~ 10mm, kalıcı ; taç yapraklar soluk sarı renkte, yumuşak tüylü, tüp 15-25 mm; loblar 9-12 mm, alt yaprak üstten uzundur.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Bungea trifidaNallıhan / Ankara
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Bungea trifidaSarıgül / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Bungea trifidaKömüşini / Kulu / Konya
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Bungea trifidaLale / Karaman
Mayıs 2017 ©Özgür Koçak
Bungea trifidaAyaş / Ankara
Ekim 2017 ©Serdar Ölez
Bungea trifidaGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Bungea trifidaKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Bungea trifidaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Bungea trifidaPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Bungea trifidaPülümür / Tunceli
Aralık 2017 ©Ebru Yüce Babacan vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Bungea türleri: B.trifida




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)