floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Capsella bursa-pastoris
 
Ayaş / Ankara - Ekim 2017 © Serdar Ölez
Capsella bursa-pastorisCapsella bursa-pastorisCapsella bursa-pastorisCapsella bursa-pastorisCapsella bursa-pastorisCapsella bursa-pastorisphotos
Gözlem bildir
Çobançantası
Brassicaceae / Capsella / Capsella bursa-pastoris
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Çobançantası (Capsella bursa-pastoris) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesinden 2000 m yüksekliklere kadar; işlenmiş topraklar ve döküntü alanlarda gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Capsella bursa-pastoris (L.) Medik. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Medik. kısaltması bilim insanı Friedrich Kasimir Medikus (1736-1808) için kullanılmıştır; Medikus Alman hekim ve botanikçidir; Avrupada Robinia türlerinin yetiştirilmesini teşvik etmiştir.

Morfoloji


4-50 cm boylanabilen, tek veya iki yıllık, otsu bir bitkidir. Narin kazık kökü vardır. Yapraklar dipte rozet şeklinde dizili, uçtaki lobu büyük, kenar lopları aşağı doğru küçülen veya tüylü bölmeli veya tam kenarlı, sapa doğru daralmış; üst yapraklar gövdeyi kavrar şekilde keskin uçlu ve kulakçıklıdır. Bütün yıl çiçeklenebilir; taç yapraklar 2-2.5x0.5-1 mm boyutlarda, belli belirsiz tırnaksı ve kılıçsı yapıdadır. Meyve sapı 5-12 mm uzunlukta, yukarı doğru yükselerek genişler; meyve (3-)7-9x2.5-6 mm boyutlarda; meyve ara bölmesi 5-7x1-1.5 mm boyutlardadır. Tohumlar 30`a kadar sayıda, genellikle yapışkandır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Capsella bursa-pastorisAyrancı / Çankaya / Ankara
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Capsella bursa-pastorisAyaş / Ankara
Ekim 2017 ©Serdar Ölez
Capsella bursa-pastorisGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Capsella bursa-pastorisKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Capsella bursa-pastorisAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Capsella bursa-pastorisUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Capsella bursa-pastorisKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Capsella bursa-pastorisKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Capsella bursa-pastorisPülümür, Ağaşenlik köyü, 1600-1800 m / Tunceli
Haziran 2022 ©Mehmet Yavuz PAKSOY
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Capsella türleri: C.bursa-pastoris, C.grandiflora, C.lycia, C.rubella




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)