floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Quercus frainetto
 
Kazdağları MP / Edremit / Balıkesir - Aralık 2017 © Serdar Ölez
Quercus frainettoQuercus frainettoQuercus frainetto
Gözlem bildir
Macar meşesi
Fagaceae / Quercus / Quercus frainetto
mapmapmapmapmapmapmapmap
Macarmeşesi (Quercus frainetto) Kayıngiller (Fagaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 10-1000 m yüksekliklerde; 4.5 - 7.5pH değerli verimli topraklarda yetişir.


Bilimsel olarak Quercus frainetto Ten. şeklinde tanımlanır.

Quercus etimolojisi

Quercus Latincede doğrudan `meşe` anlamındadır; muhtemelen Kelt dilinde `iyi` anlamına gelen quer ve `ağaç` anlamına gelen cuez kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Ten. kısaltması bilim insanı Michele Tenore (1780-1861) için kullanılmıştır.

Morfoloji


15(-40) m boy yapabilen, hızlı gelişen, geniş taçlı, kışın yapraklarını döken odunsu bir türdür. Gövde kabuğu gri-kahverengi, ileri yaşlarda dar şeritler halinde çatlaklı, yan dallar kalın; gövdede çok sayıda büyük ve yuvarlak gözenek (lenticel) bulunmaktadır; genç sürgünler önceleri tüylü sonraları çıplaktır. Yapraklar ters yumurtamsı, çok sayıda düzgün derin loplu, 8-20 x 5-12 cm boyutlarda; çok kısa saplı; üst yüz yeşil, alt yüz gri-yeşil; her iki yüzü de tüylüdür. Tomurcuklar iri ve keçe gibi tüylerle örtülüdür. Çiçeklenme Mayıs ayında gerçekleşir; tek evciklidir; erkek çiçekler ince bir eksen üzerinde sarkık kurullar oluşturur, açık sarı-yeşil renklidir; dişi çiçekler pembe-turuncu renkli ve 1.5-2 mm boyundadır. Meyve palamuttur; 1-2 x 3-5 cm boyutlarda ve sert kabukludur; sürgün uçlarında birkaç tanesi bir aradadır; bir yılda olgunlaşır; tatlıdır ve yenebilir; kadeh 1.5 x 2-2.5 cm boyutlarda, yarıya kadar tüylü, ve kısa saplıdır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Quercus frainettoKazdağları MP / Edremit / Balıkesir
Aralık 2017 ©Serdar Ölez

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Quercus türleri: Q.aucheri, Q.brantii, Q.cerris, Q.coccifera, Q.dalechampii, Q.frainetto, Q.hartwissiana, Q.ilex, Q.infectoria, Q.ithaburensis, Q.kotschyana, Q.libani, Q.macranthera, Q.petraea, Q.pontica, Q.pubescens, Q.robur, Q.trojana, Q.vulcanica
Gözlem bildirilen diğer Quercus türleri: Q.castaneifolia, Q.glauca, Q.nigra, Q.palustris, Q.rubra, Q.suber




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)