floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Gentiana pyrenaica
 
Hodaçur / Erzurum - Eylül 2016 © Salih Usta
Gentiana pyrenaica
Gözlem bildir
Pir Gentiyanı
Gentianaceae / Gentiana / Gentiana pyrenaica
mapmap
Pirgentiyanı (Gentiana pyrenaica) Gentiyangiller (Gentianaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Doğu Karadeniz alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir. 1800-3100 m yüksekliklerde; alpin çayırlıklarda yetişir.

Bilimsel olarak Gentiana pyrenaica L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


2-5 cm boylanabilen, topaklar halinde kümelenen, sürünücü formda, çok yıllık, otsu bir türdür. Yapraklar mızraksı-şeritsi, 15x4 mm uzunlukta, en alttaki çok küçük ve tomurcuk kabuğu görünümünde. Çiçeklenme dönemi Mayıs-Ağustos ayları arasında; çiçekler tekil, terminal; çanak 12-20 mm, taç yaprakların yarısı kadar; taç yapraklar 5 parçalı, fakat çok geniş ikincil loblar nedeniyle 10 parçalı görünümde, koyu mavi veya mavi-menekşe renkte, 20-30 mm boyda, loblar yumurtamsı, küt uçlu, ayrık, ikincil lobların uç kısmı dişlidir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Gentiana pyrenaicaHodaçur / Erzurum
Eylül 2016 ©Salih Usta
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Gentiana türleri: G.aquatica, G.asclepiadea, G.boissieri, G.brachyphylla, G.cruciata, G.gelida, G.lutea, G.nivalis, G.olivieri, G.pyrenaica, G.septemfida, G.verna




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)