floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Gentiana brachyphylla subsp. favratii
 
Hodaçur / Erzurum - Eylül 2016 © Mustafa Gökmen
Gentiana brachyphylla subsp. favratii
Gözlem bildir
Bodur Gentiyan
Gentianaceae / Gentiana / Gentiana brachyphylla subsp. favratii
mapmap
Bodurgentiyan (Gentiana brachyphylla subsp. favratii) Gentiyangiller (Gentianaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Adana alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir. 2500-2800 m yüksekliklerde; alpin çayırlıklarda yetişirler. 


Bilimsel olarak Gentiana brachyphylla subsp. favratii (Rittener) Tutin şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir.

subsp. etimolojisi

Subsp. İngilizcede `alttür` anlamına gelen subspecies kelimesinin kısaltmasıdır. Rittener kısaltması bilim insanı T. Rittener (1887) için kullanılmıştır. Tutin kısaltması bilim insanı Thomas Gaskell Tutin (1908-1987) için kullanılmıştır.

Morfoloji


4-15 cm çapta kümeler oluşturan, çok yıllık otsu bir türdür. Yapraklar eşkenar dörtgen-yuvarlağımsı formda, ~1 cm uzunlukta, nadiren genişliğinin iki katı kadar uzun; taban yaprakları arasından çıkan gövde yapraksız veya 1 çift yapraklıdır. Çiçeklenme dönemi Temmuz ayı; çiçekler terminal ve tekil; çanak borusu 2-5 mm genişlikte, keskin uçlu, uçlar dişli; taç yapraklar 15-30 mm; loblar derin mavi renktedir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Gentiana brachyphylla subsp. favratiiHodaçur / Erzurum
Eylül 2016 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan G. brachyphylla taksonları: Gentiana brachyphylla subsp. favratii
Türkiye´de doğal yayılan Gentiana türleri: G.aquatica, G.asclepiadea, G.boissieri, G.brachyphylla, G.cruciata, G.gelida, G.lutea, G.nivalis, G.olivieri, G.pyrenaica, G.septemfida, G.verna




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)