floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Schinus molle
 
Karaincir / Datça / Muğla - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Schinus molleSchinus molleSchinus molleSchinus molleSchinus molle
Gözlem bildir
Karabiber Ağacı
Anacardiaceae / Schinus / Schinus molle
map
Karabiber Ağacı (Schinus molle) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Schinus molle Türkiye için egzotik bir türdür ve doğal gelişim göstermez. Doğal yaşam alanı olan suptropik bölgelerdir; tropik bölgelerde ve özellikle ekvator yakınlarında ise 3900 m'ye kadar yüksekliklerde gelişim gösterebilir. 300-700 mm yıllık yağış alan görece daha kuru bölgelerde gelişir. Doğal ortamında 15-20°C yıllık ortalama sıcaklığa sahip alanlarda gelişse de, yetiştirilmiş ağaçlar kısa süreli donlara karşı dayanıklılık gösterebilir. İyi drenajlı ve tam güneş alanları tercih eder, diğer ağaçların gölgesinde kalmayı da tolere eder. Kumlu toprakları tercih eder; yamaçlardaki taşlık eğimlerde de iyi gelişir. Tuzlu ve alkalinli topraklara tolerans gösterebilir; ph 6.5-7.5 tercih eder ve ph6-8.5 arasını tolere edebilir. 


Türkçe literatürde genellikle Karabiber ağacı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde yalancı karabiber veya brezilya biber ağacı olarak bilinir. Bilimsel olarak Schinus molle L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


10 metreye kadar boylanan, yayılı taçlı, sarkık dallı, herdem yeşil bir ağaçtır. Gövde sıklıkla en çok 60 cm'ye kadar çap oluşturur; gövde kabuğu açık gri-kahverengi ile koyu kahverengi arası bir renktedir, pulsu veya yarıklıdır; kabuk soyulduğunda veya yaralandığında gövde yapışkan sütsü bir özsu salgılar; dallar kırılgandır ve sert rüzgarlar sırasında kırılabilir; genellikle sığ kök sistemi oluşturur. 16-30 adet yaprakçıktan oluşan bileşik yaprak 20-30 cm uzunluğundadır; yaprakçıklar 3-4 cm uzunluğunda, 2-3 mm genişliğinde, şeritsi-mızraksı formda ve açık yeşil renktedir; ovuşturulduğunda karabiberinsi koku salgılar. Çiçeklenme ilkbahar aylarında gerçekleşir; çiçekler iki evcikli, çok küçük, yeşil-sarı renkte, 5 çanak yapraklıdır ve dalların ucunda sarkık seyrek salkım kurullar oluşturur. Meyve sonbaharda olgunlaşır; 3–5 ( –7 ) mm çapta, küresel ve tek siyah tohumludur; ince kırmızı, eflatun-gül renkli sert bir kabukludur; karabiberimsi tat ve kokudadır; dökülmeden ağaç üzerinde kışlayabilir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Schinus molleBodrum / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Schinus molleKemer / Antalya
Ağustos 2022 ©Serdar Ölez
Schinus molleYağcılar / Urla / izmir
Haziran 2021 ©Serdar Ölez
Schinus molleMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Ocak 2021 ©Serdar Ölez
Schinus molleKaraincir / Datça / Muğla
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Schinus türleri:




Kaynaklar
  1. Schinus molle. (2020, September 7). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved September 16, 2020, from https://en.wikipedia.org/wiki/Schinus_molle
  2. Schinus molle (false pepper tree). (2020, January 10). CABI.org. https://www.cabi.org/isc/datasheet/49028
  3. Schinus molle. (n.d.). Useful Tropical Plants. https://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Schinus+molle
  4. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  5. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)