floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Nerium oleander
 
Karaburun / İzmir - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Nerium oleanderNerium oleanderNerium oleanderNerium oleanderNerium oleanderNerium oleanderphotos
Gözlem bildir
Zakkum
Apocynaceae / Nerium / Nerium oleander
mapmapmapmapmap
Zakkum (Nerium oleander) Zakkumgiller (Apocynaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Asıl Ege, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 800 m yükseklikler arasında; toprak yığınlarında, mevsimsel kuru dere yataklarında gelişim gösterirler; tuza ve kirliliğe karşı dirençlidir.

Bilimsel olarak Nerium oleander L. şeklinde tanımlanır.

Nerium etimolojisi

Nerium Yunancada `nemli` anlamına gelen nerion kelimesinden türetilmiştir; türün nemli toprakları sevdiğini işaret eder.

oleander etimolojisi

Oleander tür adının Latincede `zeytin ağacı` anlamına gelen olea kelimesinden türetildiği ve zeytin ağacınınkine benzeyen yaprakları işaret ettiği sanılmaktadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


6 m boylanabilen, herdem yeşil, gür, yuvarlak formu çok dallı çalı veya küçük ağaçlardır. Yapraklar sıklıkla 3`lü halka dizilişli, dar eliptik, 6-30 x 1-3 cm, keskin uçlu, taban kamamsı, doku sert ve köselemsi, yaprak orta damarı belirgin ve çok sayıda ince paralel yanal damarlıdır. Çiçeklenme Nisan-Eylül arasında; çiçekler beyaz, pembe veya koyu kırmızı, hoş kokulu, 3-4 cm çapta; çiçek kümesi sapı ve çiçek sapı tüylü; brakte küçük, 5-7.5 mm uzun; çanak 5-7 mm boyda, kısa havlı, 5 şeritsi dilimli, dilimler keskin uçlu; taç tüp şeklinde, 18 mm uzun, iç kısım tüylü, boyun dar, 5 burulmuş dilimli, dilimler üçgenimsi uçları yuvarlatılmış; taççık 5 parçalı, yarık uçlu, yarıklar 4-7 adet ve şeritsi; ercik gömülü; sapçık kısa; başçık içbükey ve tepeciğe yapışık; konnektif tüylü; ovaryum 2 belirgin karpelli; boyuncuk ipliksi, üste doğru kalınlaşmış; tepecik 2 parçalıdır. Meyve folikül, 10-18 cm uzunlukta; tohumlar ~ 4 mm çaptadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Nerium oleanderCamikebir / Sinop
Kasım 2023 ©Serdar Ölez
Nerium oleanderBeygircioğlu / Kargı / Çorum
Ekim 2023 ©Serdar Ölez
Nerium oleanderTire / Derebaşı
Ekim 2022 ©Serdar Ölez
Nerium oleanderEğirdir / Isparta
Ağustos 2022 ©Serdar Ölez
Nerium oleanderKemer / Antalya
Ağustos 2022 ©Serdar Ölez
Nerium oleanderBağözü / Kahta / Adıyaman
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Nerium oleanderEskikahta / Kahta / Adıyaman
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Nerium oleanderSarpıncık / İzmir
Temmuz 2020 ©Serdar Ölez
Nerium oleanderKaraburun / İzmir
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Nerium oleanderBostanlı / İzmir
Şubat 2019 ©Serdar Ölez
Nerium oleanderAydıncık / Mersin
Eylül 2018 ©Serdar Ölez

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Nerium türleri: N.oleander




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)