floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Punica granatum
 
Altınköy / Urla / İzmir - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Punica granatumPunica granatumPunica granatumPunica granatumPunica granatumPunica granatumphotos
Gözlem bildir
Nar Ağacı
Lythraceae / Punica / Punica granatum
mapmapmapmapmapmapmap
Nar (Punica granatum) Aklarotugiller (Lythraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Antalya, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. İklim olarak ılıman iklimi sevmekle beraber yazları sıcaklık ve kuraklık isterler. 1000m rakıma kadar tırmanabilirler. -20 C Ye kadar dayanabilirler ancak -15 den sonra dalları zarar görmeye başlar. Güneşi ve sıcağı sevdiği için güney yamaçlara dikilmelidir. Hemen her tür toprakta yetişebilirler. Verim için derin ve tınlı topraklar uygundur. Tuza dayanıklılıkları güçlüdür. Uzun ömürlü ağaçlardır. Kurağa dayanabilse de meyve verimi ve çatlamaması için toprağını nemli tutmak gerekir.


Bilimsel olarak Punica granatum L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Punica granatumKemer / Antalya
Ağustos 2022 ©Serdar Ölez
Punica granatumDarköprü / Silvan / Diyarbakır
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Punica granatumMerkez / Karaburun / İzmir
Haziran 2021 ©Serdar Ölez
Punica granatumSalihler / Dikili / İzmir
Haziran 2021 ©Figen Balamur Uğur
Punica granatumAltınköy / Urla / İzmir
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Punica granatumUrla / İzmir
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Punica türleri: P.granatum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)