floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Buddleja davidii
 
ODTÜ / Ankara - Eylül 2018 © Serdar Ölez
Buddleja davidiiBuddleja davidiiBuddleja davidiiBuddleja davidiiBuddleja davidii
Gözlem bildir
Kelebek Çalısı
Scrophulariaceae / Buddleja / Buddleja davidii
map
Kelebek Çalısı (Buddleja davidii) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Buddleja davidii Franch. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Franch. kısaltması bilim insanı Adrien René Franchet (1834-1900) için kullanılmıştır.

Morfoloji


5 m kadar boylanabilen, kışın yapraklarını döken, Türkiye için egzotik, odunsu bir türdür. Sürgünler yeşilimsi renkli, tüylü ve gözle görülür şekilde köşelidir. Yaprak dizilişi karşılıklı; yapraklar 7-13 cm uzunlukta mızrağımsı, üst yüzü mat yeşil renkli, alt yüzü beyaz ve kaba tüylü; yaprak kenarı testere dişli; yaprak sapı çok kısadır. Çiçeklenme Temmuz-Eylül ayları arasında; çiçek durumu salkım, 15-20 cm uzunluğunda, çok çiçekli; taç tüp şeklinde, 6-11 mm, beyaz, leylak rengi veya menekşe rengidir. Meyve kapsül formundadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Buddleja davidiiGaziosmanpaşa / Çankaya / Ankara
Eylül 2021 ©Serdar Ölez
Buddleja davidiiMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Mayıs 2021 ©Deniz Kutlu Ölez
Buddleja davidiiODTÜ / Ankara
Eylül 2018 ©Serdar Ölez
Buddleja davidiiODTÜ Kampüsü / Ankara
Eylül 2018 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Buddleja türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)