floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cereus hildmannianus
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Peru Elma Kaktüsü
Cactaceae / Cereus / Cereus hildmannianus
map
Peru Elma Kaktüsü (Cereus hildmannianus) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir.

Morfoloji


9 m kadar boylanabilen, 4.5 m çapta yayılım gösteren bir kaktüs türüdür. Gövde çoğu zaman toprak seviyesinin hemen üzerinde (en çok 30 cm) dallanır; dallar dikey, 20 cm`ye kadar çapta, nadiren çatallı, gençken mavi-yeşil, olgunlukta soluk yeşil renkte, boyuna kaburgalı; kaburgalar 4-6 adet, enine kesiti keskin uçlu; kaburga yüksekliği 12–35 mm, taban genişliği 11–35 mm, daralan ucu boylamasına 8-28 mm aralıkla adacıklı; adacıklar çukurumsu, kır tüylü, 5–8 dikenli; dikenler biz şeklinde, birbirlerinden uzaklaşan, 8–50 mm uzunlukta, gençlikte beyaz, gelişkinlikte grimsi renktedir. Çiçeklenme Ağustos-Ekim ayları arasında; çiçekler gece açar-gün ortasında kapanır, borumsu şekilde, 30 cm kadar uzunlukta ve 15 cm çapta; taç yapraklar krem-beyaz renkte; çanak yapraklar yeşil renkte, uçları kırmızımsı-kahverengimsidir.. Meyve yumurta biçimli, ~50 x ~60 mm, olgunlaşınca kendi kendine açılan, koyu kırmızı, etli kısmı tatlı, yüzeyi pürüzsüz; tohumlar yumurta biçimli, siyah, 1.3–2.2 x 0.9–1.2 mm boyutlardadır.



Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)