floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Stenocereus thurberi
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Boru kaktüsü
Cactaceae / Stenocereus / Stenocereus thurberi
map
Boru kaktüsü (Stenocereus thurberi) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Stenocereus thurberi (Engelm.) Buxb. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Engelm. kısaltması bilim insanı Georg (George) Engelmann (1809-1884) için kullanılmıştır. Buxb. kısaltması bilim insanı Franz Buxbaum (1900-1979) için kullanılmıştır.

Morfoloji


9 m kadar boylanabilen bir kaktüs türüdür. Gövde çoğu zaman toprak seviyesinin hemen üzerinde dallanır, en çok 30 cm boylanır; dallar dikey, 15 cm`ye kadar çapta, nadiren çatallı, boyuna kaburgalı; kaburgalar (12-)15-19 adet, enine kesiti keskin uçlu; kaburga yüksekliği 9-12 mm, boylamasına 10-16 mm aralıkla adacıklı; adacıklar 4-6 mm çapta, kızılımsı-kahverengi tüylü, 11-14 dikenli; dikenler merkezde 6 cm`e kadar diğerleri 10-35 mm uzunlukta, gençlikte beyaz, gelişkinlikte grimsi renktedir. Çiçeklenme Ağustos-Ekim ayları arasında; tomurcuk üst üste dizili pullarla kaplı; pullar küt uçlu ve kahverengi; çiçekler gece açar-gün ortasında kapanır, geniş huni biçimli, 6-7.5 × 6-7 cm; tüp ~4 cm; dışta kalan taç yapraklar kırmızımsı ve pembe kenarlı; içte kalan taç yapraklar krem rengi-beyaz veya açık pembe; sapçıklar beyaz-pembe, 2-3 cm; ovaryum siğilli; boyuncuk beyaz, 4 cm`dir. Meyve yumurta biçimli, ~40 x ~45 mm, olgunlaşınca kendi kendine açılan, koyu kırmızı, etli kısmı tatlı, yüzeyi adacıklı; adacıklar çok sayıda kılçıklı dikenli; dikenler 11–18 mm uzun , sarımsı beyaz, olgunlukta dökülen; tohumlar yumurta biçimli, siyah, 1.3–2.2 x 0.9–1.2 mm boyutlardadır. Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Stenocereus türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)