floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Prunella orientalis
 
Çamlıyayla / Mersin - Haziran 2018 © Serdar Ölez
Prunella orientalisPrunella orientalisPrunella orientalis
Gözlem bildir
Acı fesleğen
Lamiaceae / Prunella / Prunella orientalis
mapmapmapmap
Acıfesleğen (Prunella orientalis) Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1400 m yükseklikler arasında; su kenarları, çam ormanları ve nemli çayırlıklarda doğal gelişim gösterir.


Bilimsel olarak Prunella orientalis Bornm. şeklinde tanımlanır.

Prunella etimolojisi

Prunella cins adı Latincede 'bir boğaz iltihabı' anlamına gelen brunella kelimesinden türetilmiştir; cins bu hastalığın tedavisınde kullanılmaktadır.

orientalis etimolojisi

Orientalis Latincede orientale kelimesinden gelir ve doğuyu hatırlatan veya doğudan gelen anlamına gelir; Asya veya Avustralya kaynaklı tür dağılımına dikkat çeker. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Bornm. kısaltması bilim insanı Joseph Friedrich Nicolaus Bornmüller (1862-1948) için kullanılmıştır.

Morfoloji


6-40 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövde dik veya eğimle yukarı doğru yükselir. Yapraklar saplı, dar-eliptik veya mızraksı formda; kenarları bütün veya zayıfça çentikli; yüzey kıllı tüylüdür. Çiçeklenme Mayıs-Temmuz ayları arasında; çiçek durumu top başlı veya başağımsı; brakte kırmızımsı veya siyahımsı-eflatun renkte, kenar kirpikli; çanak 2 loblu, alt dudak sıklıkla derin bölünmüş, dişler geniş ve uzunca, üst dudak tepesi kesik gibi ve 3 dikensi uçlu dişli; taç leylak rengi veya menekşe rengindedir ve 9-15 mm boyutlardadır. Meyve sert kabuklu, 1.8 x 1.1 mm (ibik hariç) boyutlardadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Prunella orientalisÇamlıyayla / Mersin
Haziran 2018 ©Serdar Ölez
Prunella orientalisKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Prunella orientalisAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Prunella türleri: P.grandiflora, P.laciniata, P.orientalis, P.vulgaris




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)