floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Drimia maritima
 
Aydıncık / Mersin - Eylül 2018 © Serdar Ölez
Drimia maritimaDrimia maritimaDrimia maritimaDrimia maritimaDrimia maritimaDrimia maritimaphotos
Gözlem bildir
Ada soğanı
Asparagaceae / Drimia / Drimia maritima
mapmapmap
Kumörümcekotu (Drimia maritima) Kuşkonmazgiller (Asparagaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Kumörümcekotu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kum örümcekotu olarak bilinir. Bilimsel olarak Drimia maritima (L.) Stearn şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Stearn kısaltması bilim insanı William Thomas Stearn (1911-2001) için kullanılmıştır.

Morfoloji


1.5 m kadar boylanabilen, çok yıllık soğanlı bir bitkidir. Soğanlar toprak yüzeyine çok yakın, 20 cm çapa kadar büyük ve 1 kg kadar ağırlıktadır; yaz sonunda ağırlığı 2-4 kg'ı bulur. Yapraklanma kışın, çiçeklerden sonra gelişir; Ekim-Temmuz ayları arasında yapraklı kalır; yapraklar 10 adet, mızraksı formda, 12 x 100 cm`e kadar boyutlardadır, derimsi dokuda ve koyu yeşil renktedir. Çiçeklenme Eylül-Kasım ayları arasında; çiçek durumu yoğun salkım; çiçek sapı 15-20 mm uzunlukta; çiçekler 14-16 mm çapta; çiçek zarfı (çanak+taç) 6 dilimli, beyaz renkte ve yeşilimsi izlidir. Meyve kapsül formda, 6-12 mm uzunluktadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Drimia maritimaKemer / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Drimia maritimaAydıncık / Mersin
Eylül 2018 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Drimia türleri: D.aphylla, D.maritima




Kaynaklar
  1. M.Tanker, F. Tosun (1979). Ege Yöresinde Yetişen Urginea maritima (L.) Bak. Soğanlarının Prosillaridin Yönünden Değerlendirilmesi. Farmakognozi ve Farmasötik Botanik Kürsüsü, Eczacılık Fakültesi, Ankara Üniversitesi (http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/24/1076/12926.pdf adresinden yararlanılmıştır).
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)