floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Epilobium parviflorum
 
Sapanlı Göleti / Bolu - Ekim 2018 © Serdar Ölez
Epilobium parviflorumEpilobium parviflorumEpilobium parviflorumEpilobium parviflorumEpilobium parviflorumEpilobium parviflorumphotos
Gözlem bildir
Iraz yakıotu
Onagraceae / Epilobium / Epilobium parviflorum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Irazyakıotu (Epilobium parviflorum) Yakıotugiller (Onagraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Konya, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 100-1750 m yükseklikler arasında; dere ve göl kenarlarında; nemli alanlarda gelişim gösterebilirler.

Bilimsel olarak Epilobium parviflorum Schreb. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Schreb. kısaltması bilim insanı Johann Christian Daniel von Schreber (1739-1810) için kullanılmıştır.

Morfoloji


20-100 cm boylanabilen, dik dallanmış, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler düz ve yuvarlak; yüzey uzun ülgerli tüylüdür. Yapraklar dipte rozet formda; mızraksı, 2-6 x 1-2 cm boyutlarda, altta havlı, yukarıda seyrek havlı, kenarlar ince dişli veya testere dişli, taban kamamsı ve sapsızdır. Çiçeklenme Mayıs-Eylül ayları arasında; çiçek kurulu salgılı tüylü ve salgısız tüylü; çiçekler pembe; taç yapraklar 5-8 mm; tepecik 4 parçalıdır. Meyve kapsül, 5-7 cm uzunlukta; tohumlar taban kısmı dar yumurta biçiminde, ~ 1 cm, yüzeyi kabarcıklıdır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Epilobium parviflorumKüçüksır / Onikişubat / Kahramanmaraş
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Epilobium parviflorumSapanlı Göleti / Bolu
Ekim 2018 ©Serdar Ölez
Epilobium parviflorumGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Epilobium parviflorumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Epilobium parviflorumAmasra / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Epilobium parviflorumKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Epilobium parviflorumKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Epilobium türleri: E.algidum, E.alpestre, E.anagallidifolium, E.anatolicum, E.angustifolium, E.colchicum, E.confusum, E.dodonaei, E.frigidum, E.gemmascens, E.hirsutum, E.lanceolatum, E.minutiflorum, E.montanum, E.obscurum, E.palustre, E.parviflorum, E.ponticum, E.roseum, E.stevenii, E.tetragonum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)