floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Epilobium angustifolium
 
Üyücek Yaylası / Ankara - Temmuz 2019 © Çiğdem Önal Emiroğlu
Epilobium angustifoliumEpilobium angustifoliumEpilobium angustifoliumEpilobium angustifoliumEpilobium angustifoliumEpilobium angustifoliumphotos
Gözlem bildir
Yakıotu
Onagraceae / Epilobium / Epilobium angustifolium
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Yakıotu (Epilobium angustifolium) Yakıotugiller (Onagraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Sakarya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 650-3050 m yükseklikler arasında; ormanlar, açık otlaklar, taşlık yamaçlar ve benzeri yerlerde gelişim gösterebilirler.

Bilimsel olarak Epilobium angustifolium L. şeklinde tanımlanır.

angustifolium etimolojisi

Angustifolium Latincede `dar` anlamına gelen angustus kelimesi ile `yaprak` anlamına gelen folium kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; dar yapraklı anlamındadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


50-250 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövde basit (tekil), güçlü, dik; yüzey az çok strigoz, üst kısımlar tamamen tüysüz; köksap kalındır. Yapraklar hemen hemen mızraksı, 2.5-13 x 0.5-3 cm boyutlarda; yüzeyler sıklıkla tüysüz, nadiren alt yüzde orta damar etrafı havlı; kenarlar belli-belirsiz ince dişlidir. Çiçeklenme Haziran-Ağustos ayları arasında; çiçek durumu basit uzamış seyrek salkım; çiçekler tomurcuk aşamasında sarkık; taç yapraklar 8-18 mm, derin pembe veya magenta; boyuncuk erciklerden daha uzundur. Meyve kapsül, 2.5-8 cm uzunlukta; tohumlar 1-1.4 mm ve yüzeyler pürüzsüzdür.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Epilobium angustifoliumAhlat / Bitlis
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Epilobium angustifoliumKaraşar / Beypazarı / Ankara
Ağustos 2020 ©Mustafa Gökmen
Epilobium angustifoliumÜyücek Yaylası / Ankara
Temmuz 2019 ©Çiğdem Önal Emiroğlu
Epilobium angustifoliumSarıçalı Dağı / Nallıhan / Ankara
Ekim 2018 ©Serdar Ölez
Epilobium angustifoliumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Epilobium angustifoliumKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Epilobium türleri: E.algidum, E.alpestre, E.anagallidifolium, E.anatolicum, E.angustifolium, E.colchicum, E.confusum, E.dodonaei, E.frigidum, E.gemmascens, E.hirsutum, E.lanceolatum, E.minutiflorum, E.montanum, E.obscurum, E.palustre, E.parviflorum, E.ponticum, E.roseum, E.stevenii, E.tetragonum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)