floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Phytolacca americana
 
Akçakoca / Düzce - Ekim 2018 © Serdar Ölez
Phytolacca americanaPhytolacca americanaPhytolacca americanaPhytolacca americanaPhytolacca americanaPhytolacca americanaphotos
Gözlem bildir
Şekerci boyası
Phytolaccaceae / Phytolacca / Phytolacca americana
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Şekerciboyası (Phytolacca americana) Şekerciboyasıgiller (Phytolaccaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 500 m yükseklikler arasında; yamaçlar , tarlalar ve çalılıklarda doğal gelişim gösterir.

Bilimsel olarak Phytolacca americana L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


3 m boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler dallanmış, tüysüz, genellikle kırmızımsı-pembe renktedir. Yapraklar yumurtamsı - mızraksı, saplı, yeşil renkte , belirgin tüysü damarlıdır. Çiçeklenme Haziran-Eylül aylaraı arasında; çiçek durumu salkım, 10 cm'den daha kısa, dik; çiçek zarfı (çanak+taç) 2-3 mm, krem rengi veya yeşilimsi, meyvelenme sırasında pembe veya kırmızımsı, ercik 10 adet; dişi organ 10 adettir. Meyve basık-küresel, başlangıçta yeşil, olgunlukta eflatunumsu-siyah renktedir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Phytolacca americanaAbalı / Sinop
Ekim 2023 ©Serdar Ölez
Phytolacca americanaAkçakoca / Düzce
Ekim 2018 ©Serdar Ölez
Phytolacca americanaMaral Şelalesi / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Phytolacca türleri: P.americana, P.pruinosa




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)